ROZHOVOR: Její vlastní značka ručně vyšívaných produktů je inspirována přírodou a venkovem

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Barbara Lungu se specializuje mimo jiné i na šití a vyšívání šatových zástěr. Buduje vlastní značku ručně vyšívaných výrobků inspirovaných přírodou a venkovem (tzv. cottagecore trend).

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Její vlastní značka ručně vyšívaných produktů je inspirována přírodou a venkovem
Zdroj: Barbara Lungu

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Barbara, je mi 31 let a pocházím z Karviné. Studovala jsem španělskou filologii a aplikovanou ekonomii v Olomouci, což mě nakonec přivedlo na 5 let do krásného Madridu. Chyběla mi ale rodina a naše krásná česká kultura, a tak jsme se s manželem rozhodli přestěhovat na jižní Moravu. Během většiny své kariéry jsem se věnovala řízení provozu a zákaznického servisu v softwarových společnostech. Stále jsem ale v hlavě měla svůj velký sen – tvořit něco vlastního. Něco, co přináší radost a hodnotu ostatním. Jsem od přírody velmi kreativní osoba a vždy mě přitahovala ruční tvorba. Dnes s nadšením buduji svou vlastní značku ručně vyšívaných produktů, které jsou inspirovány přírodou a venkovem (tzv. cottagecore trendem).

ROZHOVOR: Její vlastní značka ručně vyšívaných produktů je inspirována přírodou a venkovem
Zdroj: Barbara Lungu

Můžete nám představit, čemu se věnujete?

Šiju ručně vyšívané kousky z přírodních materiálů, především lnu. Hlavním prvkem mé tvorby je právě ruční výšivka. Naprosto mě okouzlily květinové motivy, zejména ty luční. Rozkvetlá louka přináší mnoha lidem pocit klidu, pohody, třeba i nějaké krásné vzpomínky, a to je pro mě tolik důležité. V současnosti si u mě ženy nejvíce oblíbily šatové zástěry a šátky do vlasů, nicméně připravuji i další výrobky, které brzy najdete v mé nabídce.

ROZHOVOR:
Zdroj: Barbara Lungu

Kdy jste začala šít šatové zástěry a co vás k tomu vedlo?

Zástěrky jsem začala šít teprve před několika měsíci. Měla jsem pocit, že se pro nás stal život poněkud hektickým. Snažíme se toho stihnout čím dál tím více a hlavně rychleji, efektivněji. Začala jsem si všímat, kolik lidí i z mladších generací touží po klidnějším a pomalejším životě, mít třeba menší domeček nebo chatu, pěstovat vlastní zeleninu, péct domácí chléb. Přemýšlela jsem tedy, jak vytvořit výrobek, který lidem dovolí se alespoň na chvíli vrátit ke kořenům a zapomenout na to, jak zbrklý a uspěchaný se život pro mnohé z nás stal. Zvolila jsem vyšívání. Vyšívání totiž není možné uspěchat. Každý tah jehlou musí být pečlivý, rozvážný. Mým cílem bylo zároveň přiblížit lidem klid a krásu venkova a přírody, která často chybí v každodenním životě v městském shonu.

ROZHOVOR:
Zdroj: Barbara Lungu

Jaké jsou vaše inspirace a čím jsou podle vás vaše zástěry výjimečné?

Inspiruji se hlavně romantickou stránkou venkova (tzv. cottagecore trendem), ale také přírodou, lesem… A v neposlední řadě našimi krásnými českými pohádkami i folklorem. A proč jsou mé zástěrky vlastně jedinečné? Každý kousek tvořím s důrazem na originalitu a kvalitu ruční práce a používám pouze certifikované přírodní materiály. Taková nádherná přírodní lněná tkanina dokáže člověku přirůst k srdci. V neposlední řadě jsou výjimečné tím, jak krásná a sebevědomá se v ní každá žena může cítit. Slova zákaznic jako “krásnější zástěrku jsem nikde neviděla, cítím se jako královna domu!”, “už nebudu nosit nic jiného” nebo “to je ten nejkrásnější balíček, jaký jsem kdy dostala”, jsou pro mě tou největší radostí a motivací. Balíček, který ode mě dostanete, je pro mě pak stejně důležitý jako samotný výrobek. Je to takový další vzkaz ode mě zákazníkovi, na kterém si nechávám velmi záležet. Tento osobní a pečlivý přístup je pro mě způsobem, jak vám přinést ten nejlepší možný zážitek.

Šijete zástěry pouze pro ženy, nebo i pro muže a děti?

Prozatím to byly zástěry pouze v dámském stylu, ale už se mě zákazníci ptali na zástěry pro muže i děti, a tak se určitě brzy i na ty dostane. Zástěrku ve stejném stylu a ve velikosti pro dítě by si u mě zákazníci mohli objednat už nyní. Pro pánskou musím nejdříve navrhnout nějaký krásný střih, aby to bylo to pravé ořechové.

ROZHOVOR: Její vlastní značka ručně vyšívaných produktů je inspirována přírodou a venkovem
Zdroj: Barbara Lungu

Jaké materiály používáte při šití? Šijete ručně nebo na stroji?

Výšivka je vždy ruční a šití je kombinací strojového a ručního. Používám přírodní materiály, zejména lněné látky s certifikací Oeko-Tex® Standard 100, který tedy splňuje ty nejpřísnější požadavky a je naprosto bezpečný i pro malé děti do 3 let. Pro vyšívání mám pak nejraději tradiční bavlněné příze Mouline od naší české Niťárny Česká Třebová a nedám dopustit na nádherný dřevěný vyšívací kruh, na kterém mě už v dětství učila vyšívat maminka.

Kolik času denně tomu věnujete?

Tvoření věnuji klidně i 10 hodin denně. Pár hodin i o víkendech. Zejména výšivka je skutečně velmi časově náročná, ale výsledek vždy stojí zato.

ROZHOVOR: Její vlastní značka ručně vyšívaných produktů je inspirována přírodou a venkovem
Zdroj: Barbara Lungu

Máte na to vyhrazenou speciální místnost/dílnu?

Prostor byla prozatím velká výzva. Jelikož jsem teprve na začátku, pracuji hlavně doma (případně v přírodě). Mám svůj “tvořivý koutek” se vším potřebným. Důležité pro mě bylo už nečekat, než budu mít k tvoření např. vhodnější, větší prostor. To je podle mě základem, pokud máte nějaký nápad a chcete ho vyzkoušet – nečekat dlouhou dobu na vhodnější chvíli, vhodnější místo, vhodnější cokoliv, ale využít na maximum možnosti, které už nyní k dispozici máte. Shodou okolností se ale také momentálně začínám rozhlížet po možném pronájmu vlastní dílničky, např. abych byla schopná mít na skladě větší množství látek a zákazníkům tak snížit čas dodání.

Jak dlouho vám trvá vytvoření jedné zástěrky?

To záleží zejména na složitosti výšivky. Ta skutečně může zabrat 3 hodiny nebo i 20. Záleží na motivu, velikosti, počtu barev… V průměru mi vytvoření jedné zástěrky zabere 7-10 hodin.

ROZHOVOR: Její vlastní značka ručně vyšívaných produktů je inspirována přírodou a venkovem
Zdroj: Barbara Lungu

Máte do budoucna nějaké plány na zlepšení/rozšíření své tvorby?

Rozhodně. Už nyní tvořím více výrobků než jen zástěrky. Jsou to např. šátky do vlasů, vyšívané opasky, tašky, šperky, pytlíčky na bylinky, chléb, apod., dekorace, vánoční ozdoby. Plánuji také ledvinky, kabelky nebo třeba obaly na květináče. Velmi se také těším na Vánoce, mám v hlavě krásné nápady a nemůžu se dočkat, až se do nich pustím. Několik zákaznic už mě také prosilo o šaty nebo sukně. Ty prozatím v nabídce nejsou, ale věřím, že i na ty brzy přijde řada.

Šijete také na zakázku – podle přání zákazníka?

Ano, často se mi stává, že mi zákazníci posílají specifické požadavky na vyšití a ušití výrobků na přání. Například jsem už takto šila obal na knihu přes rameno nebo šátek pro pejska. Snažím se udělat maximum, abych přání splnila, a pokud to není v mých silách, jsem samozřejmě upřímná a případně navrhnu vhodnou alternativu.

ROZHOVOR:
Zdroj: Barbara Lungu

Kde lze vaše produkty zakoupit?

Momentálně pracuji na spuštění mého vlastního e-shopu, nicméně prozatím mé výrobky najdete hlavně na mých sociálních sítích: Instagram/campesia, Facebook/Campesia a na Fler/Campesia. Pokud vás cokoliv zajímá nebo byste rádi udělali zástěrkou radost sobě či někomu blízkému, jsem tu pro vás.

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Věřím, že ruční výroba dokáže přinést do vašeho života něco jedinečného. Tradici a péči, které nám dnes často chybí, a jsou nenahraditelné. Třeba to bude právě jedna z mých ručně vyšívaných zástěrek, díky které každý den na chvíli zpomalíte, a jen tak se plně ponoříte do toho, co máte tak rádi. Ať je to práce na zahrádce, příprava vašeho oblíbeného jídla nebo třeba vaše vlastní tvoření.

ROZHOVOR:
Zdroj: Barbara Lungu
ROZHOVOR:
Zdroj: Barbara Lungu