Stále dokonale zelený: Poradíme, jak vybrat umělý trávník

Sen o stálezeleném dokonale upraveném trávníku často rychle vezme za své. Ať už z důvodu dovolené, kdy není čas se o trávník starat, nebo kvůli rozmarům počasí. Živý trávník zkrátka vyžaduje hodně času a péče. Pokud právě s časem bojujete a úpravě trávníku ho nechcete obětovat, vsaďte na umělou trávu. Poradíme, jakou vybrat.

Zelená oáza prakticky bez starostí

Umělý trávník dříve doprovázela řada předsudků, ale moderní trávníky nabízí praktickou alternativu ke klasické trávě. Díky umělému travnímu koberci získáte vytouženu a upravenou zahradu prakticky bez práce.

Ušetříte si spoustu času, nervů a ve výsledku i peněz. Údržba trávníku totiž také něco stojí. Minimálně pořízení sekačky představuje poměrně vysoký náklad a její provoz také není zadarmo.

S umělým trávníkem vám práce se sekáním zcela odpadá. Nemusíte ani řešit, jaké bude počasí. Neřešíte ani otázku věčného zalévání, aby i v horkém létě zůstávala tráva zelená. Delší dovolená také není problém. Po návratu na vás nečeká scéna jaké ze Dne trifidů, ale dokonalý anglický trávník.

Současná nabídka umělých trávníků nabízí opravdu široké rozpětí ať už co se týká odstínů, materiálů i zpracování. Vybírat můžete ze základních trávníků, až po luxusní umělé trávníky, které na první pohled od skutečného prakticky nerozeznáte.

Výhody umělého trávníku

Hlavní výhodu, tedy bezstarostnou údržbu, už jsme zmínili. Umělý trávník toho ale nabízí daleko víc. Pojďte se podívat na další důvody, proč si ho zamilujete i ve své zahradě.

  • Odolnost – umělé trávníky určené do exteriéru, tedy na zahrady, terasy, balkony nebo k bazénu, jsou odolné vůči vlhkosti, UV záření a dalším rozmarům počasí. Umělý trávník si poradí s výkyvy teplot během celého roku.
  • Čistota – znáte to, jakmile zaprší, živý trávník se často mění spíš v bahenní lázně. Toho se s umělým trávníkem nemusíte bát. I když vás stihne průtrž mračen, žádné bahno na zahradě mít nebudete.
  • Bezpečnost – umělá tráva je příjemná na dotek a díky tomu je vhodná i do domácností s malými dětmi. Poskytuje příjemné a bezpečné útočiště pro dětskou hru. Zároveň je vhodný i pro alergiky, protože na rozdíl od skutečné trávy z něj nehrozí žádné projevy senné rýmy.

 

Jak vybrat umělý trávník, aby splnil vaše představy

Zůstává tedy poslední otázka, jak vybrat umělý trávník. Možností je totiž opravdu hodně a nabídka je poměrně široká.

  • Cena – ještě než začnete umělý trávník shánět, ujasněte si, jaký rozpočet na něj máte připravený. Čím věrnější imitace, tím dražší trávník. Seženete umělé trávníky už kolem sto korun za metr čtvereční. Ale pořídíte i luxusní kousky za výrazně vyšší cenu. Samozřejmě záleží na vašich možnostech a preferencích.
  • Vzhled – s cenou souvisí také vzhled trávníku. Čím hustší a barevně vymakanější vlákna, tím více bude připomínat skutečný trávník. Ale samozřejmě jeho cena bude také vyšší. Umělé trávníky, které vypadají jako věrné imitace většinou kombinují několik různých odstínů zelené. Kromě hustoty se zaměřte i na výšku vláken. Umělý trávník si zachovává svou barevnost i na slunci a nesešlapává se.
  • Materiál – důležitou roli hraje také materiál. Pro venkovní použití vybírejte umělou trávu ideálně z polyethylenu nebo kombinace polyethylenu a polypropylenu.
  • Umístění – umělý trávník nemusíte pokládat pouze na zahradu. V nabídce najdete i trávníky vhodné do interiérů jako jsou zastřešené balkony nebo terasy. Speciální typ pak představují umělé trávníky k bazénu.

Pokud toužíte po krásně zelené zahradě nebo balkonu, s umělým trávníkem zkrátka nesáhnete vedle. Potěší vás také snadná pokládka, kterou zvládnete i sami.