Větrání v horku: pravidlo 55 procent zná jen málokdo

Otevřete okno a pusťte dovnitř vzduch. Zní to jednoduše, ale správné větrání není vždy tak snadné. Pokud chcete mít v létě ve svém bytě nebo domě čerstvý vzduch, měli byste při správném větrání pamatovat na několik věcí. Nejenže tak zabráníte vydýchaným a přehřátým místnostem, ale můžete také zabránit vzniku plísní.

Zdroj: istock.com

Prevence proti horku v létě: Jak správně větrat

Léto je krásné, dokud je teplo venku, ale vysoké teploty uvnitř mohou být vyčerpávající, zejména při spánku. Jak ale v létě správně větrat? Připravili jsme pro vás několik tipů, které vám pomohou udržet doma chladnou hlavu i při vysokých teplotách.

Přes den mějte okna zavřená

Zejména v létě, kdy je venku neuvěřitelné horko, byste měli mít přes den zavřená okna. To platí i v případě, že je venku větrno, ale stále teplo. Teplý vzduch totiž nechcete mít ve svých místnostech, proto okna přes den zavírejte.

Větrejte pouze ráno a večer

I na vrcholu léta je venku obvykle nejchladněji brzy ráno a pozdě večer. To je ideální čas otevřít okna a vpustit do domu čerstvý vzduch. Vyplatí se vstát ještě před budíkem a okna otevřít nebo počkat, až se večer vzduch ochladí. Uprostřed léta to může být až ve 23 hodin, ale rozhodně se vyplatí počkat.

Průvan při otevřených oknech a dveřích

Pokud chcete v létě správně větrat a zajistit zdravou výměnu vzduchu, měli byste okna otevřít naplno. Nevyklápějte je jen tak, ale otevřete je úplně. To platí i pro dveře ve vaší domácnosti. Jen tak umožníte cirkulaci čerstvého vzduchu v místnostech a jeho výměnu.

Čas má zásadní význam

Abyste v teplých letních dnech zajistili správnou výměnu vzduchu a v bytě se trochu ochladilo, měli byste okna a dveře otevřít přibližně na 15 až 20 minut. Využívejte k tomu ale opravdu jen brzké ranní a pozdní večerní hodiny. Vyhněte se větrání bytu po celé hodiny.

Jak se vyhnout plísním

Riziko vzniku plísní v domácnosti je vysoké zejména v létě kvůli vysokým teplotám. Teplý vzduch absorbuje více vlhkosti než studený vzduch. Pokud se do domu dostane příliš mnoho tepla, hrozí, že se vlhkost usadí ve zdech apod. Proto je nejlepší větrat pouze tehdy, když může okny dovnitř proudit chladnější vzduch.

Zdroj: istock.com

Vlhkost by neměla být příliš vysoká

Účelem správného větrání v létě je nejen přivést do domu čerstvý, chladnější vzduch, ale také zajistit, aby se vlhkost uvnitř vašich čtyř stěn nevyskytovala ve vysokých hodnotách. Měli byste proto pravidelně kontrolovat vlhkost ve svém domě. Nejlepším a nejjednodušším způsobem, jak to provést, je digitální vlhkoměr, který zobrazuje jak teplotu, tak především vlhkost.

V létě by měla být v obytných prostorách průměrná vlhkost 55 až 60 %. Pokud je hodnota vyšší, hrozí riziko vzniku plísní. Správné větrání rozhodně pomáhá.

Správné větrání v koupelně a kuchyni

V koupelně a kuchyni je obvykle vyšší vlhkost vzduchu kvůli vaření a sprchování. Ani zde by však neměla být vyšší než 70 %. Proto byste měli místnost po každém sprchování, koupání nebo vaření vyvětrat (pokud zde není vhodný odsavač par). Protože mnoho koupelen bohužel nemá okna, měli byste alespoň na několik minut nechat otevřené dveře, aby mohla zbytková vlhkost co nejlépe unikat.

Závěr

Správné větrání v horku je klíčem k udržení čerstvého vzduchu v interiéru a prevenci proti plísním. Dodržujte pravidla pro větrání, využívejte digitální vlhkoměry pro kontrolu vlhkosti a udržujte svůj domov zdravý a příjemný i během horkých letních dní.