Připravte si doma lahodný jablečný koláč, který zaujme nejen svou chutí, ale i vzhledem. Tento recept je ideální pro každého, kdo miluje kombinaci křehkého těsta, šťavnatých jablek a sladké pusinky. Použitá forma na pečení má rozměry 20 x 32 cm a pro měření budeme vycházet ze sklenice o objemu 250 ml.
Co budete potřebovat:
Křehké těsto:
- 440 g polohrubé mouky
- 1/2 hrnku (60 g) moučkového cukru
- 250 g studeného másla
- 5 žloutků
- 1 plochá lžička prášku do pečiva
Sněhová pusinka:
- 5 bílků
- špetka soli
- 150 g cukru
- 2 ploché polévkové lžíce bramborového škrobu
Dodatečně:
- 1,5-2 kg jablek (např. odrůda syřidlo šedé)
- 1/2 lžičky skořice
- Volitelně: 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
- Cukr podle chuti
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravíme křehké těsto smícháním mouky, moučkového cukru, prášku do pečiva, studeného másla nakrájeného na kostky a žloutků. Těsto uhněteme do hladka, rozdělíme na dvě části, zabalíme do fólie a uložíme na půl hodiny do lednice nebo na 15 minut do mrazáku. Poté jednu část těsta rozválíme na plech, propíchneme vidličkou a pečeme na 180 stupňů 15-20 minut.
2) Mezitím si připravíme náplň z jablek, která oloupeme, nastrouháme, přidáme skořici, citronovou šťávu, volitelně citronovou kůru a podle chuti cukr. Jablka osmahneme na pánvi do odpaření šťávy a dosladíme podle chuti.
3) Pro pusinku ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a nakonec jemně vmícháme bramborový škrob.
4) Na předpečené těsto rozprostřeme vrstvu jablek, překryjeme ušlehaným sněhem a na vrch nastrouháme zbylé křehké těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů asi 45 minut.
Bábovka na plech s čokoládovou polevou, vlašskými oříšky a kokosem
5) Po upečení a vychladnutí můžeme koláč lehce posypat moučkovým cukrem. Tento jablečný koláč s pusinkami a drobenkou se stane oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.