Jablíčka v oblacích: Když nevím co s jablky, vždycky dělám tento koláč

Připravte si doma lahodný jablečný koláč, který zaujme nejen svou chutí, ale i vzhledem. Tento recept je ideální pro každého, kdo miluje kombinaci křehkého těsta, šťavnatých jablek a sladké pusinky. Použitá forma na pečení má rozměry 20 x 32 cm a pro měření budeme vycházet ze sklenice o objemu 250 ml.

Zdroj: istockphoto.com

Co budete potřebovat:

Křehké těsto:

  • 440 g polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (60 g) moučkového cukru
  • 250 g studeného másla
  • 5 žloutků
  • 1 plochá lžička prášku do pečiva

Sněhová pusinka:

  • 5 bílků
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 2 ploché polévkové lžíce bramborového škrobu

Dodatečně:

  • 1,5-2 kg jablek (např. odrůda syřidlo šedé)
  • 1/2 lžičky skořice
  • Volitelně: 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Cukr podle chuti

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme křehké těsto smícháním mouky, moučkového cukru, prášku do pečiva, studeného másla nakrájeného na kostky a žloutků. Těsto uhněteme do hladka, rozdělíme na dvě části, zabalíme do fólie a uložíme na půl hodiny do lednice nebo na 15 minut do mrazáku. Poté jednu část těsta rozválíme na plech, propíchneme vidličkou a pečeme na 180 stupňů 15-20 minut.

2) Mezitím si připravíme náplň z jablek, která oloupeme, nastrouháme, přidáme skořici, citronovou šťávu, volitelně citronovou kůru a podle chuti cukr. Jablka osmahneme na pánvi do odpaření šťávy a dosladíme podle chuti.

3) Pro pusinku ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, postupně přidáme cukr a nakonec jemně vmícháme bramborový škrob.

4) Na předpečené těsto rozprostřeme vrstvu jablek, překryjeme ušlehaným sněhem a na vrch nastrouháme zbylé křehké těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů asi 45 minut.

Bábovka na plech s čokoládovou polevou, vlašskými oříšky a kokosem

5) Po upečení a vychladnutí můžeme koláč lehce posypat moučkovým cukrem. Tento jablečný koláč s pusinkami a drobenkou se stane oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu.