Zlatavý věnečkový dezert z odpalovaného těsta s vanilkovým mascarpone krémem je elegantní a lahodná pochoutka, která zaručeně potěší každého milovníka sladkostí. Tento dezert spojuje křehkost odpalovaného těsta s jemným a krémovým mascarpone krémem s vanilkovou příchutí, což vytváří dokonalou harmonii chutí.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Věnečkový dezert z odpalovaného těsta s vanilkovým mascarpone krémem
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 2 vejce
- 120 g cukru
- 60 g kukuřičný škrob
- 15 g vanilkový cukr
- 500 ml mléko
- 250 g mascarpone
Odpalované (vařené) těsto:
- 80 g máslo
- 100 ml voda
- 100 ml mléko
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 120 g mouka
- 3-4 vejce
Ostatní:
- vyšlehané vejce/žloutek – na potření těsta
- 30 mandlové lupínky – na posypání
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do menšího hrnce rozklepněte vejce, nasypejte cukr, kukuřičný škrob a vanilkový cukr – promíchejte a nalijte mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Odpalované (vařené) těsto: Do jiného hrnce vložte máslo, přilijte vodu a mléko. Míchejte a zahřívejte na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Když směs těsta začne vřít přisypejte mouku a vařte 2 minuty. Po uvaření nechte těsto 5 minut vychladnout při pokojové teplotě.
3. Potom těsto přendejte do mísy a jemně promíchejte. Postupně během míchání přidávejte vejce a zakončete to vyšlehaným vejcem – pořádně promíchejte. Když se těsto pomalu odlepuje od lžíce, je hotové a přendejte ho do zdobícího sáčku.
4. Připravte si plech na pečení vyložený pergamenem, na kterém pomocí obruče vytvarujte tužkou kruh. Potom podle něho pomocí zdobícího sáčku s těstem vytvořte kruh, který potřete vyšlehaným vejcem/žloutkem a posypejte-ozdobte mandlovými lupínky.
5. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C dozlatova. Potom nechte těsto ještě 10 minut odpočívat s vypnutou troubou a pootevřenými dvířky na 2 cm a překrojte ho na polovinu.
6. Vychladlý krém vyšlehejte a vmíchejte do něho mascarpone – pořádně promíchejte nebo vyšlehejte do hladkého krému. Krém si naneste do zdobícího sáčku, pomocí něho si na spodní část těsta vytvarujte vrstvené vlnky a přikryjte vrchní častí těsta.
7. Na závěr dezert posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!