Pračka se sama vyčistí od nečistot, plísní a zbytků prášku – stačí stisknout 2 tlačítka najednou

Mnoho moderních praček má vestavěnou samočisticí funkci, která pomáhá udržovat vnitřní součásti ve správném stavu a prodlužuje životnost spotřebiče. Většina uživatelů však o existenci této užitečné možnosti vůbec neví.

Pravidelné používání samočisticího programu je jedním z klíčů k udržení pračky v dobrém stavu po dlouhou dobu. Tento jednoduchý, ale důležitý preventivní postup pomáhá zabránit hromadění nečistot, plísní a nepříjemných pachů uvnitř bubnu.

Zdroj: istock.com

Jak správně aktivovat funkci samočištění?

Chcete-li spustit samočisticí program, najděte na těle pračky tlačítka „Intenzivní praní“ a „Bez pomačkání“, obvykle sjednocená závorkou s hvězdičkou uprostřed. Poté stiskněte tato dvě tlačítka současně a vyčkejte 2-3 sekundy. Na displeji se zobrazí speciální režim „čištění bubnu“, po kterém můžete zahájit proces stisknutím tlačítka „start“.

Je důležité si uvědomit, že při spuštění samočisticího programu není třeba přidávat žádné čisticí prostředky – pračka sama vyčistí buben od nečistot, zbytků prášku a dalších čisticích prostředků.

Další tipy k péči o pračku

Pro prodloužení životnosti spotřebiče se také doporučuje dodržovat několik jednoduchých pravidel:

  1. Důkladné vysušení: Po každém praní buben a pryžové těsnění důkladně vysušte, abyste zabránili hromadění vlhkosti a nepříjemnému zápachu.
  2. Pravidelné čištění: Pravidelně čistěte vypouštěcí hadici a filtr, protože jejich zanesení může způsobit poruchu spotřebiče.
  3. Správné dávkování: Nepřetěžujte pračku pracími prostředky. Nadměrné množství těchto přípravků se může usazovat na vnitřních částech a způsobit jejich znečištění a poruchu.
Zdroj: istock.com

Investice do prevence je klíčem k dlouhé životnosti spotřebičů

Mnoho spotřebitelů se mylně domnívá, že pračka je „černá skříňka“, kterou není třeba příliš sledovat. To je však hluboký omyl. Jako každý složitý mechanismus vyžaduje pravidelnou údržbu a péči.

Zanedbávání preventivních opatření, jako je samočištění a čištění filtrů, může časem vést k vážným poruchám. Výsledkem je, že místo malých výdajů na udržení stroje v provozuschopném stavu musí majitel nést mnohem větší výdaje na opravu nebo dokonce výměnu zařízení.

Investici do pravidelné údržby pračky je proto třeba považovat za rozumnou investici, která udrží pračku v dobrém provozním stavu a prodlouží její životnost. Náklady na preventivní údržbu se vám nakonec stonásobně vrátí tím, že prodloužíte „životnost“ vašeho domácího pomocníka.

Zdroj: istock.com

Závěr

Samočisticí funkce a správná péče jsou tedy klíčem k tomu, aby vám pračka věrně sloužila po mnoho let. Díky těmto jednoduchým krokům se vyhnete nákladným opravám a spotřebič vyměníte, až když to bude opravdu nutné.

Budete-li věnovat náležitou pozornost preventivní údržbě, nejenže prodloužíte životnost své pračky, ale také dlouhodobě ušetříte spoustu peněz. Pravidelné samočištění a dodržování doporučení pro správnou péči jsou klíčem k tomu, aby váš domácí pomocník správně fungoval po mnoho let.