ROZHOVOR: Jak efektivně využít dřevní odpad až do poslední třísky. Ze stavby rovnou do dílny a dekorace je na světě.

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Když je práce vášní, je to cítit a vidět. V této firmě berou práci se dřevem opravdu vážně a ke každému kusu přistupují s citem. Dokonce i k těm, které už nepotřebují. Z nich Miroslav vyrábí opravdu cokoliv. Nebojí se ničeho nového. Podívejte se, co všechno se dá vytvořit z kousků, které byste vyhodili nebo spálili.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představil.

Moje jméno je Miroslav Šafárik a dřevo je mou součástí celý život. Po studiu dřevařské školy jsem 20 let pracoval jako vedoucí ve dřevovýrobě, respektive výrobě dveří z cizokrajných dřevin. Po letech jako zaměstnanec přišla touha dělat věci jinak a po svém, a tak vzniklo MiŠa Wood.

Představíte nám svou tvorbu a řeknete nám, jak jste se k ní dostal?

Jak jsem již zmiňoval, dřevo a každý výrobek ze dřeva je mi velmi blízký. Firma primárně vznikla jako výroba dřevěných altánů, garáží, přístřešků, schodišť a tak dále. Nicméně je mi líto jen tak se zbavit všemožných kousků dřeva, které po výrobě zůstanou, a tak začaly vznikat drobnosti jako motýlky, náušnice… Dokonce i snubní prsteny pro sebe a manželku jsem si vyrobil sám. Dřevořezby zase začaly vznikat na popud kamarádů, rodiny. Manželka chtěla Andělku na zahradu, tak jsem jel, koupil kus dubu a Andělka už nám hlídá zahrádku.

ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD

Čím se při jejich výrobě inspirujete?

Inspirace přichází z různých stran. Moje žena by řekla, že mám občas větší představivost, než je třeba.

Můžete nám popsat výrobní proces? 

Tím klíčovým je výběr vhodného materiálu, kterým je hlavně masivní dřevo. Co se týká dalšího výrobního procesu, ten je pro každý výrobek jiný, proto je obtížné jej popsat. Ale například na drobné stavby používám staré dobré rybinové spoje, čepy, dlaby, přesně jako to dělávali naši dědové. Na povrchovou úpravu používám převážně olejovosky. Snažím se používat věci, které zatěžují přírodu minimálně.

Jak jsem už zmiňoval, vyrábím pouze z masivu. Na drobnější výrobky používám slivoň, třešeň, jilm, ořech. Dřevořezby primárně z dubu. Je to sice složitější práce, ale zase pokud chcete skulpturu do exteriéru, je určitě vhodnější.

ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD

Je to vaše práce nebo koníček? 

Je to rozhodně obojí. Ideální spojení je koníček, který vás dokáže uživit a to je mým cílem.

Máte nějaké plány do budoucna, například rozšířit tvorbu?

Určitě se chci věnovat těm „velkým věcem“, jak jsem již zmiňoval altánky, zimní zahrady, schody, dřevěný nábytek z masivu. A v neposlední řadě dělat lidem radost těmi maličkostmi. Je to skvělý pocit, když to, co vám projde rukama, dokáže někomu vykouzlit úsměv na rtu. V hlavě mám kravaty, kabelky, náhrdelníky a další. Nebráním se proto žádnému přání zákazníka. 

ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD

Který produkt vytváříte nejraději a o který je největší zájem?

Nedá se říct, že bych měl vysloveně oblíbený výrobek. Každý kousek dřeva, který vezmu do rukou zpracovávám s láskou. Proto mám i v logu slogan Práca s láskou k dřevu.

Vyrábíte také podle představ zákazníka?

Ano, jsem rád, když se zákazník podílí svou představou a dá do výrobku kus sebe. U těch dřevostaveb to ani jinak nejde, vše je přímo na míru zákazníkovi. Ale není vůbec špatně, když se chce nechat překvapit.

ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Webovými stránkami zatím posloužit nemohu. Ale kdokoliv by měl zájem může mne kontaktovat přes Facebook MiŠa WOOD, Instagram misawood_1 nebo přímo na emailové adrese m.safarik00@gmail.com a určitě společně vybereme to pravé.

Chtěl byste našim čtenářům říct ještě něco, o čem jsme se nezmínili?

Snad jen, že za mě je super, že se lidé zase začínají vracet ke kvalitní ruční práci a k přírodním materiálům, ke kterým dřevo bezpochyby patří. Řekl bych, že se posouváme od kvantity ke kvalitě, kterou umíme ocenit. Přemýšlíme zodpovědněji k přírodě a maličko se odkláníme od konzumu. Aspoň já to ta vnímám. A každému jednomu takovému člověku, za to patří velký dík.

ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD
ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD
ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD
ROZHOVOR:
Zdroj: MiŠa WOOD