Jak si doma připravit dokonalé mandlové máslo? Inspirujte se.

Mandlové máslo nejen skvěle chutná, ale je i lahodnou a zdravou alternativou k tradičnímu arašídovému máslu. Stejně jako plody samotných mandlí obsahuje i máslo velké množství bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a různých minerálů. A co je na něm to úplně nejlepší? Jeho jednoduchá příprava. Možná vás překvapí, jak moc jednoduchá ve výsledku je. Pojďme se podívat na to, jak si doma připravit dokonalé mandlové máslo, jaké mandle jsou nejvhodnější, co budete potřebovat a jak postupovat krok za krokem.

Zdroj obrázku: cegli / stock.adobe.com

Jaké mandle jsou nejvhodnější?

Asi nejvhodnější variantou mandlí pro přípravu másla budou nepražené a nesolené mandle. Jestliže chcete navíc docílit ještě jemnější textury, můžete použít jejich blanšírovanou variantu bez slupky. V některých receptech najdete zmínku i o mandlích pražených, díky nímž byste měli docílit o něco intenzivnější chuti. Ve výsledku záleží i na vašich preferencích.

Co budete potřebovat?

  • 400 g nepražených nebo pražených nesolených mandlí
  • Výkonný mixér nebo kuchyňský robot
  • Sůl podle chuti (volitelné)
  • Přírodní sladidlo jako med nebo javorový sirup (volitelné)
  • Případně další ingredience pro dochucení viz. níže (volitelné)

Výhodou domácí přípravy je i fakt, že máte možnost kontrolovat kvalitu použitých ingrediencí a přizpůsobit chuť právě vám na míru. Na druhou stranu, pokud nakupujete u tradičních a ověřených výrobců, věříme, že i kupované mandlové máslo bude připraveno z kvalitních surovin. 

Postup přípravy

  1. Příprava mandlí: Pokud používáte nepražené mandle, můžete je předem opražit pro intenzivnější chuť. Rozložte mandle na plech a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C asi 10-15 minut, dokud nebudou lehce zlatavé a voňavé. Poté je nechte zcela vychladnout.
  2. Mixování: Následně je vložte do výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu. Začněte mixovat na střední rychlost a postupně rychlost zvyšujte. Během mixování se mandle nejdříve promění v jemnou moučku, poté začnou uvolňovat oleje a vytvářet cílenou pastu. Tento proces může trvat 10-15 minut v závislosti na výkonu vašeho mixéru. Jestliže se vám mandle lepí na stěny mixéru, zastavte ho a seškrábněte směs dolů.
  3. Dochucení: Ve chvíli, kdy dosáhnete krémové konzistence, můžete přidat sůl podle chuti. Milovníci sladších variant másla mohou přidat trochu medu nebo javorového sirupu. Pro extra chuť můžete přidat i další ingredience (viz níže).
  4. Skladování: Hotové mandlové máslo přendejte do čisté sklenice s víkem a skladujte v lednici. V ní dokáže vydržet i několik týdnů.

Nebojte se experimentovat 

  • Čokoládovo-mandlové máslo: Přidání 2-3 lžic kvalitního neslazeného kakaa do směsi před tím, než jí začnete mixovat docílíte zajímavé čokoládové chuti. Pro větší sladkost doporučujeme zároveň přidat i trochu medu nebo javorového sirupu, zjemní to výslednou chuť a máslo bude příjemně nasládlé.
  • Kokosovo-mandlové máslo: Milujete kokos? Tak ho tam přidejte. Dvě až tři lžíce kokosového oleje a hrst strouhaného kokosu dodá máslu exotickou chuť a příjemnou krémovou konzistenci.
  • Skořicovo-mandlové máslo: I skořice dokáže mandlový krém velice zajímavě ozvláštnit. Jen pozor, ať to s ní nepřeženete, její chuť je poměrně výrazná. Stačí přidat zhruba 1-2 lžičky a opět pro větší sladkost doporučujeme i lžíci medu nebo jiného přírodního sladidla. Skořice dodá máslu teplou a netradiční kořeněnou chuť.
  • Vanilkovo-mandlové máslo: Kdo by neměl rád chuť vanilky. Přidáním 1 lžičky vanilkového extraktu docílíte jemné vanilkové příchutě. Platí však to samé co se skořicí, dávejte pozor, abyste to s vanilkovým extraktem nepřehnali. 

Na co je vhodné mandlové máslo použít?

Mandlové máslo je opravdu všestrannou ingrediencí s využitím v mnoha různých pokrmech:

  • Na pečivo: Namažte si mandlové máslo na celozrnný chléb, toasty nebo krekry.
  • Do smoothie: Přidejte lžíci mandlového másla do svého oblíbeného smoothie pro extra bílkoviny a krémovou texturu.
  • Do ovesné kaše: Vmíchejte mandlové máslo do teplé ovesné kaše pro bohatší chuť a výživové hodnoty.
  • Jako dip: Použijte mandlové máslo jako dip pro nakrájené ovoce, jako jsou jablka, banány nebo hrušky.
  • Do pečení: Přidejte mandlové máslo do těsta na sušenky, koláče nebo muffiny pro zdravější variantu tradičních receptů.
  • Na zeleninové tyčinky: Mandlové máslo je skvělým dipem i pro čerstvou zeleninu, jako jsou mrkev, celer a paprika.