Jak se co nejrychleji a na co nejdelší dobu zbavit slimáků na zahradě? Stačí Vám obyčejné šlupky od melounu

Slimáci jsou jedním z největších nepřátel zahradníků. Tito nevyžádaní návštěvníci mohou rychle zničit vaši úrodu a zanechat vaši zahradu ve zmatku. Nicméně, existují jednoduché a efektivní způsoby, jak se slimáků zbavit a ochránit svou zahradu dlouhodobě. Jedním z překvapivě účinných triků jsou obyčejné slupky od melounu. Podívejme se na různé způsoby, jak můžete s těmito škůdci bojovat.

Zdroj: istock.com

Slimáci a jejich chování

Slimáci se zvláště aktivní v noci a během vlhkého počasí. Přes den se skrývají v chladnějších a vlhkých místech jako jsou pod kameny, v půdě nebo pod zahradními náčiními. To je důvod, proč se slimáci nezastaví ani během sucha – schovají se, dokud nepřijde příznivější počasí.

Rychlé a efektivní metody

Ruční sběr slimáků

Jednou z nejjednodušších metod je ruční sběr slimáků. Nejlepší čas je brzy ráno nebo zvečera, když slimáci vylézají hledat potravu. Tato metoda může být pracná, ale je velmi účinná, zvláště na menších zahradách. K usnadnění sběru můžete použít baterku a nastražit past – slupky od melounu.

Slupky od melounu jako past

Slupky od melounu jsou pro slimáky opravdovou lahůdkou. Stačí ponechat na slupce trochu sladké dužiny a položit je na zahradu dužinou dolů. Slimáci se pod slupky rychle shromáždí, protože jim poskytují chutnou potravu a úkryt zároveň. Následně stačí slupky sebrat i se slimáky a zlikvidovat je.

Zdroj: istock.com

Další účinné metody

Pivní pasti

Pivní pasti jsou další populární metodou. Slimáci jsou přitahováni pivem a po jeho ochutnání se utopí. Stačí zakopat nádobu s pivem na úrovni půdy a nechat slimáky, aby se do pasti dostali sami.

Mechanické zábrany

Mechanické zábrany jako měděné pásky nebo ostrý plech mohou být velmi účinné. Měděné pásky například slimákům způsobují nepříjemné pocity, takže se vyhnou překonávání těchto zábran. Také pásy brusného papíru fungují i po zvlhnutí a představují pro slimáky nepříjemnou překážku.

Dlouhodobá opatření

Přirození nepřátelé

Jedním z nejlepších dlouhodobých řešení je podpora přirozených predátorů slimáků. Mezi tyto predátory patří ježci, ropuchy, užovky a někteří ptáci. Ježkům můžete vytvořit úkryt z listí a dřeva, zatímco ropuchy a užovky ocení kupky kamení nebo suché zídky. Ptáci zase potřebují ptačí budky a keře pro hnízdění.

Parazitické hlístice

Biologickou ochranou proti slimákům jsou také parazitické hlístice. Tyto mikroskopické organismy napadají a zabíjejí slimáky. Nejlepší čas na aplikaci je na jaře, kdy jsou slimáci nejzranitelnější.

Závěr

Boj se slimáky může být náročný, ale s vhodnými metodami můžete svou zahradu účinně chránit. Použití melounových slupek, pivních pastí, mechanických zábran a podpora přirozených predátorů jsou jen některé z účinných způsobů, jak slimáky kontrolovat. Kombinací těchto metod můžete dosáhnout nejen rychlé úlevy, ale i dlouhodobé ochrany vaší zahrady před těmito nežádoucími návštěvníky.