Toto ovoce je považováno za nejzdravější na světě a přesto se na něj stále ještě zapomíná: Znáte ho?

Angrešt, známý také pod latinským názvem Ribes uva-crispa, je drobné ovoce, které si získává stále větší popularitu díky svým bohatým zdravotním přínosům. Tento drobný, kulatý plod, který může mít různé barvy od zelené, žluté až po červenou a fialovou, je nejen chutný, ale také nabitý živinami, které prospívají našemu zdraví. Pojďme se podívat na hlavní zdravotní benefity angreštu a jeho možné využití.

Zdroj: istock.com

Nutriční hodnota angreštu

Angrešt je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje:

  • Vitamín C: Pomáhá posilovat imunitní systém a chrání tělo před infekcemi.
  • Vitamín A: Důležitý pro zdraví očí a pokožky.
  • Vlákninu: Podporuje zdravé trávení a může pomoci při hubnutí.
  • Minerály: Jako je draslík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a srdce.

Hlavní zdravotní benefity angreštu

1) Podpora Imunitního Systému Angrešt je bohatý na vitamín C, který je klíčový pro udržení silného imunitního systému. Pravidelná konzumace angreštu může pomoci tělu lépe bojovat s infekcemi a urychlit proces hojení.

2) Zlepšení Trávení Vysoký obsah vlákniny v angreštu podporuje zdravé trávení a může pomoci předcházet zácpě. Vláknina také přispívá k pocitu sytosti, což může být užitečné při snaze o regulaci hmotnosti.

3) Antioxidantní Vlastnosti Antioxidanty v angreštu, jako jsou flavonoidy, pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Tyto látky mohou chránit buňky před poškozením a přispívat ke snížení rizika vzniku chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.

4) Zdraví Očí Vitamín A v angreštu je nezbytný pro dobrý zrak. Konzumace angreštu může pomoci chránit oči před makulární degenerací a dalšími očními onemocněními.

5) Hydratace a Detoxikace Angrešt obsahuje vysoké množství vody, což přispívá k hydrataci těla. Také podporuje detoxikaci tím, že pomáhá tělu zbavovat se toxických látek.

Zdroj: istock.com

Jak angrešt zařadit do stravy

Angrešt lze konzumovat čerstvý, sušený nebo ve formě šťáv a džemů. Zde jsou některé tipy, jak jej začlenit do jídelníčku:

  • Snídaňové Misky: Přidejte čerstvý angrešt do jogurtu, ovesných vloček nebo smoothie bowls.
  • Saláty: Kombinujte angrešt s listovou zeleninou, sýrem a ořechy pro osvěžující salát.
  • Dezerty: Angrešt se skvěle hodí do koláčů, muffinů a ovocných dortů.
  • Nápoje: Připravte si osvěžující angreštovou šťávu nebo smoothie.
Zdroj: istock.com

Závěr

Angrešt je skvělou volbou pro každého, kdo chce zlepšit své zdraví pomocí přírodních potravin. Jeho vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů přináší mnoho zdravotních výhod, od posílení imunity po podporu zdravého trávení a ochranu před chronickými nemocemi. Přidejte angrešt do své stravy a užijte si jeho skvělou chuť a prospěšné účinky na zdraví.