Kroutí se Vám u keříků rajčat listy? Podívejte se, jak zachránit svou úrodu

Nejčastějším problémem, kterému čelí zahrádkáři při pěstování rajčat, je kroucení listů. Tento jev se může vyskytnout na jednotlivých rostlinách nebo na celé rajčatové zádi a může mít několik příčin. V tomto článku se dozvíte, proč se rajčatům kroutí listy a jak tento problém vyřešit.

Zdroj: retete-usoare

Příčiny kroucení listů rajčat

Kroucení listů směrem nahoru může být způsobeno nedostatkem vláhy a vysokými teplotami. Ačkoli se může zdát, že ve skleníku jsou rajčata částečně chráněna před slunečními paprsky, příliš vysoké teploty na ně působí stejně škodlivě jako venku. Pokud teplota ve skleníku stoupne nad 30 °C, listy rajčat se otočí, aby udržely tekutinu, a mohou utrpět popáleniny.

TIP: Zastínění a větrání skleníku

V horkých dnech se snažte skleník zastínit a nezapomeňte jej větrat. Rajčata nezapomeňte dostatečně zalévat a během veder zvyšte dávky vody. Doporučené intervaly zavlažování jsou:

  • Jednou za 8–9 dní při průměrné teplotě +17–19°C
  • Jednou za 5 dní při teplotě +20–24°C
  • Jednou za 2–3 dny při teplotě +25–30°C
  • Při teplotě vyšší než 30°C zalévejte okamžitě, jakmile je půda suchá

Udržujte v noci teplotu ve skleníku na +19–20°C. Doporučujeme také postříkat listy rajčat vodou brzy ráno nebo pozdě večer. Můžete přidat různá hnojiva pro podporu růstu.

Zdroj: retete-usoare

Nadbytek dusíku

Další příčinou kroucení listů může být nadbytek dusíku. Pokud jsou stonky velmi hrubé a horní listy se kroutí, přestaňte používat dusíkatá hnojiva na několik týdnů a odstraňte spodní listy rostlin.

Nedostatek bóru

Pokud se listy kroutí různými směry, zejména v horní části rostliny, může to být způsobeno akutním nedostatkem bóru. Kompenzujte tento nedostatek použitím hnojiv obsahujících bór a hořčík.

Zdroj: retete-usoare

Houbové choroby

Kroucení listů může být také důsledkem infekce houbovými chorobami. Použijte přípravky zpomalující šíření infekce nebo odstraňte napadené rostliny, aby se ostatní nenakazily.

Roztoči a hniloba kořenů

Roztoči mohou sedět na listech a způsobovat jejich kroucení. Hniloba kořenů může být způsobena příliš častým a vydatným zaléváním. Dobře analyzujte své plodiny a pokud nejde o jednoduchou reakci na vysoké teploty nebo nedostatek vláhy, učiňte potřebná opatření k nápravě.

Když uvidíte žloutnutí listů u okurek, rajčat nebo papriky, tak aplikujte toto hnojivo

Dobře se postarejte o své rajčata a sledujte příznaky, aby byla vaše úroda bohatá a zdravá. Hodně štěstí!