Naliji 3 sklenice do pračky a nastavím praní na 90 stupňů: Po 2 hodinách je pračka jako nová!

Čistá pračka je klíčem k úspěšnému praní a dlouhodobé funkčnosti zařízení. Jednoduchým a ekologickým způsobem, jak pračku vyčistit a zbavit ji nečistot i zápachu, je použití lihového octa.

Zdroj: istock.com

Proč je důležité pravidelně čistit pračku?

  • Zbavíte se bakterií a plísní: Ty se mohou hromadit ve skrytých částech pračky a způsobovat nepříjemný zápach nebo dokonce poškozovat vaše oblečení.
  • Prevence proti usazeninám vodního kamene: Toto je zvláště důležité v oblastech s tvrdou vodou, kde se kámen může rychle tvořit a zhoršovat funkčnost pračky.
  • Zlepšíte výkon praní: Čistá pračka lépe pracuje, efektivněji využívá prací prostředky a lépe pere.
Zdroj: istock.com

Jak na to: Čištění pračky lihovým octem

Co budete potřebovat:

  • 3 šálky lihového octa

Postup:

  1. Nalijte ocet do bubnu: Vložte 3 šálky lihového octa přímo do bubnu pračky.
  2. Nastavte správný program: Vyberte praní na 90 stupňů Celsia, což je dostatečně vysoká teplota pro efektivní odstranění nečistot a bakterií.
  3. Nechejte pracovat: Spusťte pračku a nechte program běžet 2 hodiny. Vyšší teplota spolu s octem zajistí důkladné vyčištění.
  4. Vyvětrejte pračku: Po skončení cyklu nechte dvířka pračky otevřená, aby se mohla pořádně vyvětrat a zbavit se zbytků octového zápachu.
Zdroj: istock.com

Další tipy pro údržbu pračky:

  • Čistěte dávkovač a těsnění: Pravidelně vyjímejte a čistěte dávkovač na prací prostředek a těsnění dvířek, kde se může hromadit vlhkost a zbytky detergentů.
  • Kontrolujte a čistěte filtr: Každé 2-3 měsíce vyčistěte filtr pračky, kde se mohou zachytávat nečistoty, vlasy nebo drobné předměty.
  • Pravidelné praní bez prádla: Jednou za měsíc spusťte pračku na prázdný cyklus s octem nebo speciálním čisticím prostředkem pro hloubkové čištění.

Díky těmto jednoduchým krokům udržíte svou pračku v perfektním stavu, prodloužíte její životnost a zlepšíte výsledky praní.