Geniální trik na zahradní mšice – Odháním je levnou kuchyňskou směsí

Máte na svých rostlinách mšice? Nečekejte, dokud se problém nezhorší! Vydejte se do kuchyně, kde najdete vše potřebné pro efektivní postřik. Mšice patří mezi největší nepřátele zahrádkářů. Tyto nenápadné škůdce si zpočátku těžko všimnete, ale jakmile se stanou viditelnými, rychle začnou ničit listy, větvičky i poupata.

Zdroj: istock.com

Naštěstí nemusíme pro boj proti nim sahat po silných chemikáliích. Stačí levnou směs z kuchyně, kterou má každý doma. Tyto produkty jsou v boji proti mšicím v zahradě velmi účinné.

Odkud se mšice v zahradě berou?

Mšice na rostliny často přineseme z obchodu s novými rostlinami. Jejich larvy jsou takřka neviditelné a snadno je přehlédneme. Dalším zdrojem mšic je sousedova zahrada, odkud k nám snadno přiletí.

Zdroj: istock.com

Prevence mšic

Situaci s mšicemi můžeme zamezit vysazením odpuzujících rostlin, jako je máta nebo levandule. Tyto rostliny mšice nesnáší a ochrání tak vaše plodiny.

Co dělat, když se mšice objeví?

Na pomoc vám přijde trojice z vaší kuchyně: soda bikarbona, olej a voda.

Jak si vyrobit přírodní postřik proti mšicím:

  • Smíchejte:
    • 500 ml teplé vody
    • 1 čajovou lžičku sody bikarbony
    • 1 čajovou lžičku oleje
  • Směs nalijte do rozprašovací láhve a aplikujte na každý list a stonek.

Tento domácí postřik je účinný i proti molicím a sviluškám. Pro dosažení optimálního efektu ho používejte pravidelně, ideálně každé 4 dny.

Zdroj: istock.com

Další přírodní postřiky proti mšicím:

  • Cibule a česnek: Z těchto druhů zeleniny si můžete připravit jednoduchý nálev. Zeleninu nakrájejte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté snižte ohřev a nechte 30 minut povařit. Vychladlou směs nalijte do rozprašovače a aplikujte na rostliny.

Díky těmto jednoduchým tipům a levnou kuchyňskou výbavou se mšic v zahradě zbavíte snadno a efektivně.