Zbytek kávy určitě nevyhazujte, udělejte s ním svá rajčata dvakrát větší

Pěstování rajčat je činnost plná odměn, zvláště když sklízíte bohatou úrodu zdravých a velkých plodů. A co když vám řekneme, že můžete svou úrodu rajčat zlepšit použitím něčeho tak obyčejného jako je kávová sedlina? Ano, ten zbytek kávy, který obvykle končí v koši, může vašim rajčatům skutečně prospět. Zde je, jak na to.

Zdroj: istock.com

Proč je kávová sedlina dobrá pro rajčata?

Kávová sedlina je známá svým obsahem dusíku, fosforu, draslíku a hořčíku – živiny, které jsou klíčové pro zdravý růst rostlin. Kromě toho:

  • Postupné uvolňování dusíku: Kávová sedlina uvolňuje dusík pomalu, což zajišťuje, že rajčata dostanou živiny postupně, jak rostou.
  • Ideální pH: I když je káva sama o sobě kyselá, sedlina má pH mezi 5,5 a 6,8, což je ideální pro rajčata. Toto mírně kyselé prostředí pomáhá rajčatům lépe přijímat živiny z půdy.
Zdroj: istock.com

Jak používat kávovou sedlinu v zahradě

1. Přímé použití v půdě:

  • Jednoduše zapracujte kávovou sedlinu do půdy kolem rajčatových rostlin. To pomůže zlepšit strukturu půdy, její provzdušnění a schopnost udržet vlhkost.

2. Kávová zálivka:

  • Nechte sedlinu louhovat ve vodě několik hodin, a pak použijte výsledný slabý kávový nálev na zalévání rajčat. Na deset litrů vody použijte jeden šálek sedliny.

3. Přidání na kompost:

  • Kávová sedlina může být také přidána do kompostu, což zvýší jeho kvalitu. Dbejte na to, aby káva nepřesáhla pětinu celkového objemu kompostu, aby se zabránilo přílišné acidifikaci.
Zdroj: istock.com

Další výhody pro vaše rajčata

  • Ochrana proti nemocem: Mikroorganismy, které zpracovávají kávovou sedlinu, mohou přirozeně potlačit některé běžné choroby rajčat, jako jsou plísně.
  • Podpora mikroorganismů: Kromě živin podporuje sedlina v půdě také prospěšné mikroorganismy, které přispívají k lepšímu zdraví a růstu rostlin.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Použití kávové sedliny může být skvělým způsobem, jak nejen recyklovat odpad z vaší kuchyně, ale také zvýšit úrodu a zdraví vašich rajčat. Je to jednoduchý, ekonomický a ekologický způsob, jak dosáhnout lepších výsledků ve vaší zahradě. Tak proč to nezkusit? Vaše rajčata vám za to určitě poděkují!