Pokud hledáte dokonalý letní dezert, tento jahodový koláč s pudinkem je tím pravým. Díky křehkému těstu, sametovému pudinku a šťavnatým jahodám si získá oblibu u každého, kdo ho ochutná.
Ingredience
Na těsto:
- 2 sklenice hladké mouky
- 1 vejce
- 1/3 sklenice jemného krystalového cukru
- 200 g studeného másla
- 2 lžíce prášku do pečiva
- Špetku soli
Na pudinkovou směs:
- 3 balení smetanového pudinku bez cukru (35 g balení)
- 3,5 sklenice mléka
- 4 lžíce krystalového cukru
Ostatní:
- 700 g jahod
- 2 lžičky pudinkového prášku (na posypání jahod)
Postup
1) Příprava těsta: V míse smícháme mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vejce a na malé kousky nakrájené máslo. Vše spojíme v hladké těsto. Těsto rozdělíme v poměru 3:5. Menší část zabalíme do fólie a umístíme na hodinu do mrazničky.
2) Příprava pudinkové směsi: Do hrnce nalijeme 3 šálky mléka a přidáme cukr. Zahřejeme na středním ohni. V misce smícháme zbylé mléko s pudinkovým práškem a vlijeme do hrnce s téměř vařícím mlékem. Vaříme za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout.
3) Skládání koláče: Troubu předehřejeme na 180°C. Dno formy (20 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem a poklademe kousky těsta, které spojíme prsty. Pečeme 10 minut.
4) Příprava jahod: Jahody omyjeme, odstraníme stopky a nakrájíme na menší kousky. Posypeme zbylým pudinkovým práškem.
5) Dokončení koláče: Na předpečené těsto rovnoměrně rozložíme jahody a zalijeme je pudinkem. Zbylý kousek těsta nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme koláč. Pečeme v předehřáté troubě dalších 45-55 minut.
Závěr
Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete servírovat. Tento jahodový koláč s pudinkem je skvělou pochoutkou, která potěší všechny příznivce sladkého.