Jemný koláč s jahodami a pudinkem: Topí se v ústech už po prvním soustu!

Pokud hledáte dokonalý letní dezert, tento jahodový koláč s pudinkem je tím pravým. Díky křehkému těstu, sametovému pudinku a šťavnatým jahodám si získá oblibu u každého, kdo ho ochutná.

Zdroj: newscafe.pl

Ingredience

Na těsto:

  • 2 sklenice hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/3 sklenice jemného krystalového cukru
  • 200 g studeného másla
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • Špetku soli

Na pudinkovou směs:

  • 3 balení smetanového pudinku bez cukru (35 g balení)
  • 3,5 sklenice mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru

Ostatní:

  • 700 g jahod
  • 2 lžičky pudinkového prášku (na posypání jahod)

Postup

1) Příprava těsta: V míse smícháme mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vejce a na malé kousky nakrájené máslo. Vše spojíme v hladké těsto. Těsto rozdělíme v poměru 3:5. Menší část zabalíme do fólie a umístíme na hodinu do mrazničky.

2) Příprava pudinkové směsi: Do hrnce nalijeme 3 šálky mléka a přidáme cukr. Zahřejeme na středním ohni. V misce smícháme zbylé mléko s pudinkovým práškem a vlijeme do hrnce s téměř vařícím mlékem. Vaříme za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne. Odstavíme a necháme vychladnout.

3) Skládání koláče: Troubu předehřejeme na 180°C. Dno formy (20 x 30 cm) vyložíme pečícím papírem a poklademe kousky těsta, které spojíme prsty. Pečeme 10 minut.

4) Příprava jahod: Jahody omyjeme, odstraníme stopky a nakrájíme na menší kousky. Posypeme zbylým pudinkovým práškem.

5) Dokončení koláče: Na předpečené těsto rovnoměrně rozložíme jahody a zalijeme je pudinkem. Zbylý kousek těsta nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme koláč. Pečeme v předehřáté troubě dalších 45-55 minut.

Závěr

Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete servírovat. Tento jahodový koláč s pudinkem je skvělou pochoutkou, která potěší všechny příznivce sladkého.