Jahody zaliji pudinkovou směsí a dám péct: Tento koláč jíme během sezóny pořád!

Tento jahodový koláč s pudinkem je skvělým způsobem, jak využít sezónní jahody. Koláč kombinuje křupavé těsto, krémovou pudinkovou vrstvu a šťavnaté jahody, což vytváří dokonalou harmonii chutí.

Zdroj: newsy.gotujmy.pl

Ingredience

Na těsto + drobenku:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • Špetku soli

Na ovocnou vrstvu:

  • 500 g jahod
  • 1,5 lžíce bramborového škrobu

Na pudinkovou směs:

  • 2 balení pudinku s příchutí vanilky nebo smetany
  • 3 šálky mléka
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru

Postup

1) Příprava těsta: V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a promícháme. Do směsi přidáme vejce a mícháme, dokud nezískáme hladké těsto. Z těsta vytvarujeme kouli a rozdělíme ji na dvě části. Jednu část zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.

2) Příprava pudinkové směsi: Do misky nalijeme 200 ml mléka. Přidáme pudink a promícháme. Zbytek mléka přivedeme k varu spolu s krystalovým a vanilkovým cukrem. Když mléko začne vřít, snížíme plamen a přidáme směs pudinku. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Odložíme stranou k vychladnutí.

3) Příprava jahod: Jahody omyjeme, odstraníme stopky a nakrájíme na menší kousky. Posypeme škrobem, což zabrání jejich potopení do těsta.

4) Sestavení koláče: Druhou část těsta rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem a propícháme vidličkou. Na těsto poklademe připravené jahody a zalijeme teplým pudinkem. Vrch posypeme těstem nastrouhaným na hrubém struhadle.

5) Pečení: Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut.

6) Servírování: Po upečení necháme koláč vychladnout, poté můžeme servírovat.

Závěr

Jahodový koláč s pudinkem je vynikající dezert, který zaujme nejen svým vzhledem, ale především svou chutí. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat jahody na sladko.