ROZHOVOR: Příběhy vyprávěné na obrázcích

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Karolína Čechová se věnuje výrobě jedinečných samolepicích tapet, které vytváří z fotografií svých zákazníků. Její tapety vnášejí do interiéru osobitý styl a jsou ideální pro ty, kteří chtějí svůj domov ozvláštnit a dodat mu osobní nádech.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Příběhy vyprávěné na obrázcích
Zdroj: Karolína Čechová

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Karolína Čechová, pocházím z Prahy a jsem v současné době na rodičovské dovolené, tedy maminka dvou malých dětí. Ráda bych Vám představila vlastnoručně vyráběné samolepící tapety z Vašich fotografií.

ROZHOVOR: Příběhy vyprávěné na obrázcích
Zdroj: Karolína Čechová

Představíte nám svou tvorbu?

Vyrábím na zakázku samolepící tapety z fotek, které mi klienti zašlou. Mé tapety jsou více než jen dekorace, jsou to příběhy vyprávěné na obrázcích. Klient může nafotit v podstatě všechno, klidně jen chytrým telefonem a poslat mi to. Mohou to být nafocené diplomy, ultrazvuky, obrázky dětí, oblíbené citáty, prostě COKOLIV. Vhodné jsou jako dárek k narozeninám, výročím, jako svatební dárek pro novomanžele, vzpomínka na rozlučku se svobodou atd. Vypadají krásně nejen doma, ale i například v provozovnách, restauracích, barech nebo salónech. Jsou vyrobené z kvalitního nehořlavého textilního materiálu s možností opakovaného použití, bez použití PVC, bez rozpouštědel, bez zápachu, potištěné ekologickými a zdravotně nezávadnými barvami. Největší výhodou mých tapet je jednoduchá aplikace bez nepořádku. Vystačíte si jen s dlaněmi, hadříkem a případně s přítlačným válečkem. Jsou vytištěny na vysoce kvalitním, odolném materiálu, který hladce přilne ke stěnám. Tapety vyrábím v různých velikostech a rozměry přizpůsobíme tak, aby dokonale vyhovovaly vašemu prostoru. Tapeta je navíc voděodolná, čili údržba je také velmi snadná, dá se otřít vlhkým hadříkem. Fotografie v mozaice mohou poskládat chronologicky, mohou se opakovat, překrývat, být rovně nebo ledabyle uspořádané. Vše závisí na Vaší fantazii a naší domluvě.

ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová

Jak a kdy vznikl nápad vyrábět samolepicí tapety z koláží fotografií? 

Tak úplně poprvé jsem je viděla v jedné restauraci, kde měli celou zeď pokrytou tapetou z fotek svých majitelů. Měli tam černobílé fotky, kde byli ještě děti a pak už i barevné z dospělosti. Přišlo mi to strašně zajímavé a nápadité. To je ale několik let zpátky, když jsem ještě svobodná a bezdětná pracovala v cestovní agentuře a nikdy by mě nenapadlo, že něco takového budu vyrábět. Pak přišla mateřská dovolená a nakonec COVID a cestovní agentura, kde jsem pracovala, musela pozastavit činnost a tak jsme s manželem začali přemýšlet, co budeme dělat dál. Věděli jsme, že už nechceme být na někom závislí, dojíždět denně do práce a že si chceme svůj čas plánovat (i s ohledem na děti) podle sebe. Manželova maminka je úspěšná malířka a tak se nejprve manžel rozhodl, že budou vyrábět reprodukce jejích obrazů. Koupil tedy profesionální tiskárnu, udělali jsme si z garáže dílnu a začal tisknout reprodukce obrazů, plakáty atd. No a ukázalo se to, jako krok správným směrem a tak jsem se na jeho práci tak trochu napojila i já. Vloni jsme koupili druhou tiskárnu a po večerech jsem se učila s Photoshopem a vzpomněla si na tu tapetu v restauraci, kam jsme rádi chodívali a řekla si, vždyť to dokážu vytvořit sama a vznikla první kolážová tapeta z našich rodinných fotek z cest.

ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová

Můžete nám přiblížit výrobní proces vašich samolepicích tapet?

S klientem se domluvíme na rozměru tapety, stylu koláže, barevné variantě a řazení fotek v koláži. Zašlu mu odkaz, kde pohodlně nahraje fotografie, ať už z počítače nebo z mobilu a pak už je řada na mě. Vytvořím návrh koláže, kterou po schválení klienta vytisknu. Používám latexovou tiskárnu, čili tapeta je rovnou voděodolná. Další fází je ruční ořezání okrajů tapety a pak už jen tapetu zabalit a poslat.

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Určitě. Ráda bych více nabízela tapetu firmám na realizaci komerčních prostorů. Dále mám v plánu rozjet obrazové fototapety z olejomaleb manželovy maminky, čili plánů je spousty, jen toho času je méně.

ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová

Jaká byla zatím vaše největší tapeta a jak dlouho vám trvala její výroba?

Asi 7 metrů čtverečních. Doba strávená na jejím vytvoření je relativní, protože jeden den se dělá návrh, ten zabere asi nejvíce času. Další den tisknu, třetí den ořezávám a balím a čtvrtý den odesílám, když jde vše podle plánu. Jsou zákazníci, kterým se líbí hned první verze návrhu a nechtějí žádné změny a pak samozřejmě některým dělám ještě nějaké úpravy. Pak je tvorba návrhu časově náročnější. Nicméně se snažím vždy do 7 pracovních dnů odeslat tapetu. Většinou se mi to podaří i dříve, ale jsem maminka na rodičovské dovolené a tvořím hlavně po večerech, takže mé časové možnosti jsou (minimálně ještě než půjde nejmladší dcera do školky) omezené. Sečteno a podtrženo, čistého času tak 6 hodin.

ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová

Kolik času (denně) věnujete výrobě?

Někdy celý den a především večer, hlavně tedy před Vánocemi. A někdy mám klidně několik dní volno.

Vyrábíte tapety sama, nebo vám s tím někdo pomáhá?

Většinou sama, občas mi pomáhá manžel, hlavně když potřebuji v tiskárně vyměnit role, nová je strašně těžká.

Máte na to vyhrazenou speciální místnost?

Ano, garáž.

ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová

Je to vaše práce nebo záliba?

Práce a zároveň i koníček.

Kde lze zakoupit vaše samolepicí tapety?

www.tapetacka.cz

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Nebaví vás fotky upravovat, tisknout, rámovat a věšet na zeď? Nechcete vrtat do zdi? Máte plný telefon krásných fotek a momentek a nevíte, co s nimi nebo hledáte originální dárek pro Vaše blízké? Pošlete fotky mně, je to opravdu jednoduché. Fotky zvládne nahrát opravdu každý a nalepit tapetu je ještě snazší.

ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová
ROZHOVOR:
Zdroj: Karolína Čechová