Svou domácnost můžete vylepšit i svépomocí. Tipy na DIY úpravy a dekorace

Při údržbě nebo vylepšování své nemovitosti nejste odkázaní jen na profesionály. Spoustu věcí, na které si jiní objednávají řemeslníky či designéry, zvládnete svépomocí. Máme pro vás několik tipů.

Zdroj: Alexandr / Adobestock.com

Záclony a závěsy na míru s pomocí šicího stroje

Zatímco dříve bylo zcela běžné doma pracovat s látkami a šicími stroji, dnes se jedná spíše o raritu a zajímavý koníček. Přesto stále platí, že kdo se s šicím strojem naučí, ten dokáže při minimálních nákladech udělat divy. Můžete si třeba ušít luxusně vypadající záclony a závěsy.

Stačí vám, pokud si koupíte látku (záclonovinu či závěsovinu) v požadované metráži. Pak už jen látky zkrátíte na přesně požadované míry a po stranách obšijete. Přidat můžete i olůvka, aby záclona vždy byla krásně vypnutá, pro dokonalé nařasení zase můžete našít řasicí pásku.

Pak už jen navrtat garnýž nebo kolejničky a dokonalá záclona, která může sahat třeba od podlahy až po strop, je na světě.

Sjednoťte doma kování

Velice snadno doma také můžete sjednotit design kování, úchytek a dalších detailů. Většinou vám postačí šroubovák. Vyměnit pak můžete úchytky a madla na nábytku, kliky u dveří nebo třeba již zmíněné garnýže.

Problém nejednotných prvků překvapivě netrápí jen starší stavby, někdy se tímto neduhem vyznačují i zcela nové byty. Jedná se přitom o snadnou úpravu, kterou zvládnete za jedno odpoledne, budete ale překvapeni, jak výrazně lépe po sjednocení domácnost vypadá.

Kdo si troufne, může k těmto prvkům přidat i vodovodní baterie. Dnes je například v módě vše sjednotit do černého matného kovu.

Staré masivní dřevo můžete zbrousit a přelakovat

Staré dřevěné podlahy nebo nábytek nemusí při rekonstrukci skončit na skládce. Místo toho můžete tyto kvalitní prvky, které dokážou spolehlivě sloužit desítky let, restaurovat. Zejména v případě dřevěných podlah to hravě zvládnete svépomocí. Platí to i pro dřevěná schodiště nebo některý masivní nábytek.

Nejprve je nutné zbrousit původní povrch. Musíte se zejména zbavit dosluhujícího laku či nátěru, dřevo samotné pak dle potřeby zbrousíte, pokud je již pod lakem poškozené. Stačit bude jen pár milimetrů. Některá místa může být nutné vytmelit. Poté musíte vše zbavit prachu a následně znovu několika vrstvami laku ochránit. Podlahy i nábytek tak budou opět mnoho let vypadat skvěle a budou spolehlivě sloužit.

Obraz dokáže pověsit každý

Prázdné zdi zvládnete jednoduše svépomocí zaplnit dekoracemi. Stačit vám bude kladívko a malý hřebíček. Opatrně zatlučte hřebíček na požadované místo a obraz zavěste. Stejným způsobem můžete pověsit i hodiny, nejrůznější suvenýry z dovolených nebo třeba i stírací mapu světa. Zdi i celá domácnost budou rázem veselejší!