Pití je velmi důležité. V těchto horkých letních dnech ještě více. Pokud chcete čisté vodě dodat trochu chuti, zde je skvělý a snadný tip, jak na pravidelné pití nikdy nezapomenout. Cenově dostupný, nenáročný na přípravu a zdravý domácí sirup z máty vám představí Silvia.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mätový a bazový sirup
Co budeme potřebovat:
- mätu/bazu
- 2 l prevarenej vychladenej vody
- 1,5 kg cukru (ja som použila 1 kg hnedého cukru a 0,5 kg bieleho cukru)
- 2 citróny (z jedného použijeme stavu, druhý očistíme a nakrájame na kolieska)
- 2 cl kyseliny citrónovej
Jak budeme postupovat:
1. Mätu dobre opláchneme a zalejeme prevarenou vychladenou vodou. Pridáme šťavu z jedného citróna a tiež nakrájaný citrón. Necháme prikryté lúhovať v chlade na 24 hodín.
2. Na druhý deň mätu rukami vyžmýkame (ja som získanú šťavu precedila ešte cez gázu), pridáme cukor, privedieme do varu a primiešame kyselinu citrónovú. Ja som počas varenia zbierala penu, aby sirup nebol kalný. Sirup krátko povaríme približne 5-10 minút a zastabilizujeme var (aby nám stále jemne vrel).
3. Horúci sirup plníme do čistých a suchých fliaš a po približne 10 sekundách fľaše uzatvárame a odkladáme do deky, kde ich necháme dobre zabalené vychladnúť.
4. Mäty môžete pridať aj viac, sirup bude výraznejší. Bazový sirup som robila tým istým spôsobom, ale mätu som nahradila 60 ks bazovými kvetmi a použila som biely cukor. Ako spôsob sterilizácie som použila suchý dunst.
5. V horúcich letných dňoch z nich vieme pripraviť osviežujúce nápoje. Stačí pridať citrón, limetku, bylinky…
Hotovo! Na zdravie!