Pokud také zbožňujete ovocné dezerty nebo jen hledáte novou sladkou inspiraci jak si osladit svůj život, pak jste na správném místě! Dnes si připravíme křehký vrstvený dezert z křupavého listového těsta se smetanovým krémem a ovocnou náplní. Spojením všech těchto ingrediencí vznikne opravdová rozkoš, která jistě potěší celou rodinu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vrstvený dezert z listového těsta se smetanovým krémem a ovocnou náplní
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 500 g listové těsto
- 20 ml voda – impregnace
- 10 g cukr – na posypání
Ostatní:
- podložka – na vejce
- mouka – na vysypání podložky na vejce
Krém:
- 700 ml smetana ke šlehání
- 200 g moučkový cukr
Bobulová náplň:
- 500 g mražené bobule
- 250 g cukr
- 30 ml citronová šťava
- 40 g kukuřičný škrob
Vršek:
- 500 g listové těsto
- 20 ml voda – impregnace
- 10 g cukr – na posypání
Na zdobení a posypání:
- rozdrobené okraje listového těsta
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Připravte listové těsto, z kterého pomocí pokličky vytvarujte kruh o průměru 26 cm a zbylé okraje odříznete a nechte stranou.
2. Následně kruh z těsta položte na podložku pro vejce vysypanou moukou, propíchejte vidličkou, impregnujte vodou a posypejte cukrem.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava. Po upečení zlatavé a křupavé těsto vložte do obruče o průměru 26 cm.
4. Krém: Do mísy nalijte smetanu ke šlehání a nasypejte moučkový cukr – šlehejte do nadýchaného krému.
5. Potom 1/2 výsledného vyšlehaného krému naneste, pěkně rozetřete a uhlaďte na upečené listové těsto v obruči a uložte na 30 minut do lednice na ztuhnutí.
6. Bobulová náplň: Do pánve/hrnce vsypejte mražené bobule, nasypejte cukr a přilijte citronovou šťávu – promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí. Ke konci ještě přisypejte kukuřičný škrob – promíchejte a pokračujte ve vaření.
7. 1/2 získané bobulové náplně naneste, pěkně rozprostřete a uhlaďte na ztuhlý krém, poté znovu naneste, rozetřete krém a rozprostřete bobulovou náplň. Uložte na 30 minut do lednice na ztuhnutí.
8. Zbylé okraje listového těsta položte na plech vyložený pergamenem a pečte je v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava. Po upečení je rozdrobte do mísy a nechte chvíli stranou.
9. Vršek: Připravte listové těsto, z kterého pomocí pravítka vytvarujte trojúhelníky, které propíchejte vidličkou, impregnujte vodou, posypejte cukrem a položte na podložku pro vejce vysypanou moukou.
10. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
11. Po 30 minutách vyndejte dezert z lednice, boky posypejte rozdrobeným upečeným listovým těstem a vršek dezertu ozdobte upečenými křehkými listovými trojúhelníčky.
12. Na závěr do středu naneste zbylou náplň nebo bobulový džem, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!