Omrzel vás už ten stále stejný kupovaný chléb? Rádi byste vyzkoušeli něco nového? V tom případě jste na správném místě! Dnes si společně upečeme nadýchaný měkký a křehoučký zlatavý sladký chléb ve tvaru bábovky. Na ten kupovaný v obchodě si už ani nevzpomenete! Pojďme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zlatavý sladký kynutý chléb ve tvaru bábovky
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 600 g mouka
- 1 lžička soli
- 400 ml teplé mléko
- 2 lžíce cukru
- 8 g sušené droždí
- 50 g měkké máslo
Ostatní:
- olej – na vymazání mísy
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka – na potření
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nasypejte mouku, přisypejte sůl a udělejte důlek, do kterého nalijte teplé mléko, nasypejte cukr a sušené droždí – dobře promíchejte. Vypracujte měkké a nelepivé těsto, do kterého vložte měkké máslo. Pak pokračujte v hnětení těsta ručně a vytvarujte z něho kouli.
2. Vypracované těsto ve tvaru koule položte do mísy vytřené olejem, přikryjte fólií, utěrkou a nechte kynout 40 minut na teplém místě. Po 40 minutách by jste měli získat krásně nadýchané a pružné těsto.
3. Výsledně těsto vyválejte pomocí válečka do velkého čtverce a pomocí kolečka na pizzu vytvarujte na jedné polovici těsta jemné zářezy pěkně vedle sebe.
4. Následně začněte rolovat těsto z druhé strany do tvaru rolády a položte na plech vyložený pergamenem. Přikryjte utěrkou a položte na 15-30 minut na teplé místo kynout. Po 15-30 minutách získáte nadýchané těsto ve tvaru bábovky, které potřete vyšlehaným žloutkem smíchaným mlékem, aby po upečení byl krásně zlatavý.
5. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a po upečení nechte vychladnout.
6. Měkký a křehoučký zlatavý chléb ve tvaru bábovky podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!