Připravte se na neodolatelnou chuť a vůni s naším receptem na pečené křupavé kuře na másle a česneku, doplněné o lahodnou zeleninu a skvělý dresink. Tento pokrm je plný chutí a zaručeně vás osloví svou jedinečnou kombinací ingrediencí. Pojďme se ponořit do kulinářského dobrodružství plného lahodných překvapení!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečené křupavé kuře na másle a česneku, obohacené o zeleninu a skvělý dresink
Co budeme potřebovat:
- 1 celé kuře
- 30 g měkké máslo – na smažení
- 20 g česnek
Plnění:
- 120 g másla
- 1 citron
První směs na potírání:
- 40 g rozpuštěné máslo
- 30 g rozmarýn
- 20 g česnek
Druhá směs na potírání:
- 40 g kečup
- 20 g med
- 20 ml sójová omáčka
- 4 g černým mletý pepř
- 4 g soli
- 4 g červená mletá sladká paprika
- 30 ml citrónová šťáva
Salát:
- 250 g bílé zelí
- 1 mrkev
- 1 zelené jablko
Dresink na salát:
- 70 g zakysaná smetana
- 70 g majonéza
- 10 g česnek
- 20 ml citrónová šťáva
- 10 g soli
- 5 g černý mletý pepř
Zeleninová směs s vařenými brambory:
- 2 cibule
- 1 červená sladká paprika
- 5 g soli
- 5 g černý mletý pepř
- 700 g vařené brambory
Na zdobení a posypání:
- čerstvá nasekaná petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Na pánev s rozehřátým máslem vložte stroužky česneku a společně smažte na mírném ohni.
2. Připravte celé umyté kuře a z vrchní části ho překrojte do tvaru srdce, pak jemně nařežte blanku a vsuňte do něj máslo, které jemně vyválejte a kolečka citronu, které také vyválejte pomocí válečka.
3. Příprava první směsi na potírání: Do menší misky nalijte rozpuštěné máslo, poté dochuťte nakrájeným rozmarýnem a prolisovaným česnekem – dobře promíchejte.
4. Výslednou první směsí potřete celý povrch kuřete a položte do pánve s rozehřátým olejem – smažte na mírném ohni cca 10 minut z obou stran dozlatova.
5. Příprava druhé směsi na potírání: Do jiné menší misky nalijte kečup a med, dále přilijte sójovou omáčku, pak dochuťte solí, černým mletým pepřem a nakonec přilijte citronovou šťávu – dobře promíchejte.
6. Výslednou druhou směsí potřete celé smažené kuře u obou stran, které položte na plech a přikryjte alobalem.
7. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C.
8. Salát: Do salátové mísy vložte nakrájené bílé zelí, nastrouhanou mrkev a nakrájené zelené jablko.
9. Dresink na salát: Do misky dejte zakysanou smetanu, přidejte majonézu, poté dochuťte prolisovaným česnekem, solí, černým mletým pepřem a citronovou šťávou – dobře promíchejte.
10. Získaným dresinkem přelijte ingredience v salátové míse a pořádně promíchejte.
11. Zeleninová směs s vařenými brambory: Do pánve s rozehřátým olejem vsypte jemně nakrájenou cibuli. Promíchejte a smažte na mírném ohni dozlatova. Pak přidejte červenou sladkou papriku nakrájenou na proužky – míchejte a společné smažte. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a nakonec vložte uvařené brambory vcelku.
12. Na závěr posypte čerstvou nasekanou petrželkou a podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!