Krok za krokem, jak efektivně si vyčistit pračku: Zvolte tohle chytré řešení za pár korun

V dnešní době, kdy se většina z nás spoléhá na pračky pro udržení našeho oblečení v čistotě, je nezbytné zajistit, aby i naše pračky zůstaly v nejlepším možném stavu. Pravidelné čištění pračky není jen otázkou estetiky, ale i hygieny a efektivity. Zde je váš průvodce, jak krok za krokem efektivně vyčistit pračku s použitím jednoduchých a cenově dostupných řešení.

Zdroj: istock.com

Proč je čištění pračky důležité?

Zapáchající oblečení po vyprání často signalizuje, že je čas zaměřit se na čištění vaší pračky. Skvrny a plíseň na gumovém těsnění bubnu jsou jasné indikátory, že je potřeba vaší pračce věnovat trochu péče. Pravidelné čištění může předejít potřebě častých servisních návštěv a udržet vaše oblečení čisté a čerstvé.

Použijte jedlou sodu a ocet

Proč právě jedlá soda a ocet?

Jedlá soda a ocet jsou skvělými společníky pro čištění domácnosti, včetně vaší pračky. Jedlá soda efektivně odstraňuje skvrny, vápno a dokáže neutralizovat zápachy, zatímco ocet působí jako silný dezinfekční prostředek s antibakteriálními účinky. Společně tvoří mocné duo pro čištění a dezinfekci.

Postup čištění

1) Čištění gumového těsnění: Namočte hadřík do octa a důkladně otřete gumové těsnění okolo bubnu. Nechte ocet pár minut působit a poté otřete suchým hadříkem.

2) Čištění bubnu: Nalijte šálek octa (nebo jedlé sody) přímo do bubnu pračky a zapněte ji na program s teplotou 90 stupňů Celsia. V polovině cyklu pračku zastavte, nechte hodinu působit a poté dokončete cyklus.

3) Čištění filtrů a dávkovače pracího prostředku: Jednou za čtvrt roku vyčistěte filtry a dávkovač pracího prostředku směsí vody a jedlé sody. Použijte starý kartáček pro důkladné vyčištění.

Zdroj: istock.com

Důležitá upozornění

  • Pravidelnost: Čištění pračky by mělo být prováděno pravidelně, aby se předešlo hromadění nečistot a udržela se efektivita pračky.
  • Prevence: Po každém praní nechte dveře pračky otevřené, aby došlo k přirozenému vyschnutí a minimalizovalo se riziko vzniku plísní.
Zdroj: istock.com

https://primainspirace.cz/2024/02/26/nemate-samocistici-funkci-trouby-tento-domaci-trik-ji-na-100-nahradi/

Začleněním těchto kroků do vaší pravidelné údržby domácnosti zajistíte, že vaše pračka bude sloužit efektivně po mnoho let. A co je nejlepší, všechna doporučená řešení jsou cenově dostupná a šetrná k životnímu prostředí. Váš dům i planeta vám poděkují.