Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za pochoutku je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit rychlou a chutnou jablečnou roládu se šlehačkou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající pekař i pekařka!
Lahodná jablečná roláda se šlehačkou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Jablíčková směs:
- 750 g jablíčka
- 100 g cukru
- 40 g másla
- 100 g vlašské ořechy
- 1/2 lžičky skořice
Těsto:
- 4 vaječné bílky
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- špetka soli
- 40 ml oleje
- vanilková esence – podle chuti
- 120 g hladké mouky
- 5 g prášek do pečiva
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g tekutá smetana
- 50 g moučkový cukr
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Jablečná směs: Nakrájejte jablíčka na malé kostičky.
2. Do pánve nasypejte cukr – průběžně míchejte, dokud se nevytvoří karamel, pak přidejte máslo (pokojové teploty) – opatrně míchejte, dokud není hladký a vsypejte na kostičky nakrájené jablíčka – smažte asi 10 minut na středním až mírném ohni nebo dokud se neodpaří voda, která v jablkách zůstala.
3. Následně vmíchejte jemně nasekané vlašské ořechy – několikrát promíchejte, poté vypněte oheň a dochuťte skořicí – promíchejte.
4. Připravte jsi plech vyložený pergamenem o rozměre (44 x 35 cm), ztuhlá jablíčka rozprostřete v rovnoměrné vrstvě přibližně po celé ploše plechu a na všech čtyřech stranách plechu nechte 1 cm odkrytý.
5. Těsto: Do mísy jsi dejte vaječné bílky – mixérem míchejte/šlehejte, dokud se nevytvoří tuhá pěna, poté během šlehání přisypávejte cukr – míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
6. Potom do malé misky si dejte žloutky, přilijte olej a přidejte špetku soli – promíchejte vidličkou, poté nalijte na ušlehaný sníh z bílků a přilijte ještě vanilkovou esenci – promíchejte.
7. Nakonec nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva – širokými pohyby směrem nahoru jemně míchejte.
8. Těsto nalijte do formy na jablečnou směs – rovnoměrně ji rozetřete až po okraj pánve.
9. Pečte v předehřáté troubě 15 minut při 200 °C.
10. Po upečení vyjměte plech z trouby – nechejte vychladnout.
11. Potom koláč přikryjte pergamenem a obraťte na jablkovou stranou nahoru, pak pergamen odlepte od jablečné strany – nechte koláč zcela vychladnout.
12. Krém: Do mísy dejte mascarpone, přilijte tekutou smetanu a přisypejte moučkový cukr – mixujte mixérem 2-3 minuty nebo dokud krém neztuhne.
13. Když koláč zcela vychladne, potřete jablíčkovou náplň mascarpone krémem, poté opatrně srolujte a zabalte do pečicího papíru.
14. Jablečnou roládu uložte na 3-4 hodiny nebo lépe přes noc do lednice.
15. Na závěr posypejte moučkovým cukrem a podávejte ji s láskou, velkou chutí a radostí.
Jezte s mírou a dobrou chuť přátelé!