Krok za krokem vám představíme skvělý a sladký recept na koláč se švestkovým džemem a vlašskými ořechy. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného koláče ocení všichni. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku a určitě budete mít z této novinky dozajista radost.
Koláč se švestkovým džemem a vlašskými ořechy
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 450 g hladké mouky
- 10 g prášek do pečiva
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 150 g cukru
- 200 g másla
- 4 žloutky
- 8 g vanilkový cukr
- 70 g řecký bílý jogurt
Krém:
- 4 vaječné bílky
- 160 g cukru
Plnění:
- 220 g švestkový džem
Na zdobení a posypání:
- 200 g rozdrcené vlašské ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy jsi nasypejte mouku, prášek do pečiva, přidejte špetku soli, nastrouhanou kůru z 1 citronu a vsypejte cukr – promíchejte stěrkou nebo metličkou a přidejte máslo – ručně dobře promíchejte a vznikne vám drobivá směs těsta.
2. Následně přidejte žloutky, přisypte vanilkový cukr a přilijte řecký bílý jogurt – dobře ručně prohněťte, až vznikne homogenní a nelepivé těsto, pak mísu zakryjte fólií – nechejte několik minut odpočinout.
3. Na dno obdélníkového plechu položte pečicí papír, který vymažte máslem. Těsto rozválejte pomocí válečku na plát silný 2-3 cm, položte na plech a rovnoměrně rozválejte, aby pokryl dno plechu.
4. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C a po upečení vyjmete plech – nechejte těsto několik minut vychladnout.
5. Krém: Do mísy dejte bílky, přidejte špetku soli a přisypte cukru – šlehejte mixérem, dokud nebudou tuhé a sklovité.
6. Potom vychladlé těsto potřete švestkovým džemem, pomocí stěrky vytvořte rovnoměrnou vrstvu a následně naneste rovnoměrnou vrstvu bílkového krému.
7. Na závěr rovnoměrně posypejte vlašskými ořechy a pečte v předehřáté troubě 25 minut při 170 °C
8. Po uplynutí doby pečení vyjměte plech z trouby – nechejte několik hodin nebo nejlépe přes noc zcela vychladnout.
9. Koláč se švestkovým džemem a vlašskými ořechy podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.