Vítejte ve světě lahodného dezertu, kde se každá vrstva skrývá za dalším kouskem nebeské chuti! Tento recept na žloutkové řezy je spojením křehkého listového těsta, bohatého pudinkového krému a nádherného závěru v podobě osvěžující marmelády. Každý kousek je dokonalou směsí textur a chutí, ideální pro rodinné oslavy, pohoštění nebo jen tak, když máte chuť si dopřát. Připravte se na cestu chuťovými pohárky, která vás zavede k vrcholu dezertního blaženství!
Ingredience:
Pro těsto:
- 2 pláty listového těsta
Pro pudinkový krém:
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 2 vanilkové cukry
- 4 žloutky
- 200 g změklého másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Pro polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 2 PL citronové šťávy
- 1 PL rumu
- 1 PL horké vody
Další:
- Marmeláda (na potření)
Postup:
1) Pečte oba pláty listového těsta samostatně v předehřáté troubě na 200°C po dobu 15-20 minut a nechte vychladnout.
2) Uvařte žloutkový pudinkový krém z mléka, vanilkových pudinků, vanilkových cukrů a žloutků. Po vychladnutí přidejte do pudinku změklé máslo, moučkový cukr a rum. Vše smíchejte v mixéru do hladka.
3) Na první vychladlý plát těsta rovnoměrně nanesete pudinkový krém. Položte na něj druhý plát těsta a potřete vrchní stranu marmeládou. Řezy poté vložte do lednice na 2 hodiny k vychlazení.
4) Mezitím připravte polevu. V misce smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu, rum a horkou vodu do hladka, bez hrudek. Nechte polevu vychladnout. Poté vychladlé řezy potřete polevou a vložte zpět do lednice.
Doporučení:
Nechte řezy v lednici vychladit alespoň na další hodinu pro optimální konzistenci a chuť. Řezy podávejte chladné a užívejte si každý kousek!
Čtěte také:
- Jablečný koláč, který se rozpouští v ústech – Vzdušný a jednoduchý
- Koláč s zakysanou smetanou a nádechem vanilky