Vepřová játra na víně v rajčatové omáčce

Pokud hledáte způsob, jak proměnit obyčejná vepřová játra v skvělé jídlo, vyzkoušejte je připravit na víně v rajčatové omáčce. Rajčatová omáčka dodává jídlu svěží nádech, zatímco víno zjemňuje a obohacuje chuť jater. Je to ideální volba pro výjimečné příležitosti nebo pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco speciálního.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vepřová játra na víně v rajčatové omáčce
Zdroj: gustoase.net

Vepřová játra na víně v rajčatové omáčce

Co budeme potřebovat:

  • 1kg vepřových jater
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 400 ml rajčatové omáčky
  • 1 lžíce mouky
  • sůl, pepř a tymián podle chuti
  • 1 svazek čerstvé petrželky
  • 200 ml mléka

Jak budeme postupovat:

1. Játra omyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na silnější plátky. Plátky jater vložíme do mísy a přelijeme mlékem. Zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 35 minut odpočívat. Po 35 minutách mléko slijeme a plátky jater osušíme papírovými ubrousky.

2. V pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a plátky jater na něm krátce osmahneme spolu s několika snítkami petrželky. Smažíme asi 1 minutu z každé strany, poté vyjmeme na talíř. Játra nebudou zcela hotová, ale dovaří se v troubě.

3. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi. Smažíme, dokud nezměkne, poté přidáme mouku, rajčatovou omáčku, víno, sůl, pepř, tymián a rozdrcený česnek. Vaříme asi 2-3 minuty, pak oheň vypneme.

4. Do pekáče vložíme plátky jater a přelijeme je rajčatovou omáčkou.

5. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 35 minut, dokud omáčka nezhoustne a játra nebudou hotová.

6. Před vypnutím trouby posypeme jídlo nadrobno nakrájenou petrželkou. Játra budou mít lehce zlatavou kůrčičku a uvnitř budou měkká a šťavnatá.

Vepřová játra na víně v rajčatové omáčce
Zdroj: gustoase.net

7. Podáváme teplá s bramborovou kaší.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při vaření!

Vepřová játra na víně v rajčatové omáčce
Zdroj: gustoase.net