Vánoční perníčky jsou tradiční součástí svátečního stolu. Tento recept na domácí perníčky s polevou přináší vůni skořice, perníkového koření a medu do vaší kuchyně. Perníčky jsou výborné samotné, ale s polevou jsou neodolatelné!
Ingredience
- 400 g hladké mouky na perníčky
- 140 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 2-3 lžíce medu
- 2 lžičky kakaa
Pro polevu:
- 240 g moučkového pudrového cukru
- 45 g bílků
- Citronová šťáva
Postup přípravy
1) Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, skořici, perníkové koření, kakao a jedlou sodu. Přidejte nastrouhané máslo, vejce a med a zpracujte do hladkého těsta. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici přes noc.
2) Pečení: Předehřejte troubu na 170°C. Těsto vyválejte a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte přibližně 10 minut.
3) Potírání perníčků: Smíchejte žloutek s mlékem a touto směsí potřete ještě teplé perníčky.
4) Příprava polevy: Smíchejte prosátý pudrový cukr s bílky a kapkou citronové šťávy. Míchejte pomalu, aby se nevytvořily bublinky. Míchejte asi 20 minut, dokud poleva nebude hladká. Podle potřeby můžete polevu ředit bílkem nebo zhoustnout přidáním cukru.
5) Dekorace: Polevou ozdobte vychladlé perníčky podle vlastní fantazie.
Více než 40 nejlepších receptů na vánoční cukroví, které by nemělo chybět na Vašem stole
Tip
- Perníčky můžete ozdobit také barevnou polevou nebo posypat mandlovými lupínky či perníkovými zdobičkami.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, přidejte do těsta více medu nebo koření.