Vítejte ve světě sladkých pochoutek! Dnes vám přinášíme recept na slaďoučký a šťavnatý meruňkový koláč s tvarohem, který zaručeně rozveselí vaše chuťové buňky. Tento dezert je ideální pro každou příležitost, ať už si ho dopřáváte sami nebo ho sdílíte s rodinou a přáteli. Pojďme společně objevit slastné tajemství tohoto vynikajícího koláče!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Meruňkový koláč s tvarohem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto (všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu):
- 130 g másla
- 130 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1/3 lžičky soli
- 2 vajíčka
- 200 g hladké mouky
- 50 g škrobu
- 15 g prášku do pečiva
- 100 g zakysané smetany
Pro tvarohovou náplň:
- 400 g tvarohu
- 50 g másla
- 2 vajíčka
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 2 lžíce krupice
Na vrstvu ovoce:
- meruňky nebo jiné šťavnaté ovoce (sladké švestky, broskve nebo nektarinky, třešně, borůvky, rybíz atd.).
My jsme připravovali tento koláč na obdélníkovém plechu o rozměrech 22 x 30 cm. Můžete však použít i kulatý plech o průměru nejméně 26 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte tvarohovou náplň: Tvaroh, měkké máslo, cukr, vanilkový cukr a krupici dejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou a homogenní směs. Pokud nemáte mixér, tvaroh můžete protlačit jemným sítem a poté smíchat s ostatními ingrediencemi. Pokud je tvaroh velmi suchý, můžete směs doplnit 2 lžícemi zakysané smetany.
2. Přidejte vajíčka a znovu promíchejte.
3. Připravte těsto: Měkké máslo a cukr šlehejte 5-7 minut, dokud nezískáte nadýchanou a světlou směs.
4. Přidejte vanilkový cukr, sůl a jedno vajíčko. Míchejte, dokud není směs homogenní.
5. Přidejte druhé vajíčko a pokračujte v míchání 2-3 minuty, dokud se cukr dobře nerozpustí.
6. Hladkou mouku, škrob a prášek do pečiva smíchejte v samostatné nádobě.
7. Postupně přidávejte střídavě suché ingredience a zakysanou smetanu do směsi s máslem a vajíčky, míchejte každým přidáním lžící nebo špachtlí (jen dokud jsou ingredience spojeny – nepřemíchejte). Začněte a končete přidáním suchých ingrediencí. Měli byste získat husté a nehomogenní těsto s drobnými hrudkami.
8. Sestavení koláče: Plech vyložte pečicím papírem nebo jej potřete máslem a posypte moukou, abyste odstranili přebytečnou mouku. Těsto přendejte na plech a rovnoměrně ho rozetřete.
9. Na povrch těsta rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň.
10. Meruňky nebo jiné ovoce omyjte a osušte. Rozkrojte je na poloviny a umístěte je na povrch koláče, mírně je zatlačte do vrstvy tvarohové náplně.
11. Koláč pečte asi 70 minut v předehřáté troubě na 170 °C. Zkontrolujte pomocí špejle, zda je hotový. Doba pečení může záviset na vlastnostech vaší trouby a velikosti plechu.
12. Nechte koláč vychladnout, poté ho přesuňte na talíř.
13. Nakrájejte na porce a podávejte.
Přejeme vám dobrou chuť společně s vašimi blízkými! 🙂