Ořechové trubičky: Křehké, jemné a bohatě plněné

Ořechové trubičky patří k těm nejoblíbenějším druhům cukroví, které v mnoha domácnostech nesmějí na vánočním stole chybět. Jejich křehké těsto s jemným nádechem kakaové chuti se dokonale snoubí s bohatým máslovým krémem, jež trubičkám dodává tu správnou lahodnost.

Zdroj: Irena Nováková

Ingredience:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 70 g mletých ořechů (např. vlašských)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu

Máslakový krém:

  • 3 vejce
  • 280 g krystalového cukru
  • 125 g ztuženého tuku
  • 2 cl rumu
  • 750 g másla

Postup:

1) Příprava těsta: Všechny ingredience na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto.

2) Těsto na jemno vyválejte a nakrájejte na proužky, které namotáte na kovové trubičky.

3) Pečte na 180 stupňů Celsius, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Doba pečení může záviset na konkrétním typu trouby, tak sledujte.

4) Nechejte trubičky vychladnout a poté je opatrně sundejte z kovových tvarů.

5) Příprava krému: Vejce s cukrem dát do mísy a postavit do vodní lázně. Nad parou zahřívá a občas prošlehat metličkou tak dlouho dokud se cukr nerozumí a směs není horká.
Odstavit, přidat ztužený tuk, rum a občas prošlehat a vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs. Vyšleháme krém.

6) Vychladlé trubičky plňte máslovým krémem. Před naplněním můžete obě konce trubiček namáčet v čokoládě pro lepší chuť a vzhled.

https://primainspirace.cz/2023/10/22/parizske-rohlicky-s-cokoladovou-polevou/

Závěrem:

Ořechové trubičky jsou pravým pokladem na vánočním stole a i mimo sváteční sezónu. Jejich křehkost a bohatá náplň vás přesvědčí, že je výroba stojí za tu námahu. Kávička nebo horká čokoláda k nim budou ideálním doplňkem. Dobrou chuť a veselé Vánoce!