Krok za krokem vám představíme skvělý recept na jablečný koláč s ořechy. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Jablečný koláč s ořechy
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 1 kg jablek – (5 velkých)
- 4/5 hrnku cukru
- 2 šálky pšeničné mouky
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 2 šálky ořechů – (asi 200 g – 1 šálek vlašských ořechů a 1/2 šálku lískových a pekanových ořechů)
- 6 žloutky
- 6 vaječné bílky
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a poté je nakrájejte na tenké plátky, pak je přendejte do velké mísy, posypejte cukrem a nechejte asi 30-45 minut odležet. Po uplynutí této doby slijte přebytečný šťávu, která se nahromadila na dně nádoby.
2. Do mísy s jablky přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořici, pak vsypejte nahrubo nasekané ořechy a vyšlehané žloutky – promíchejte.
3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte stěrkou k ostatním ingrediencím v míse.
4. Následně těsto rozložte na plech o rozměre 21 x 32 cm vyložený pečicím papírem.
5. Pečte v předehřáté troubě 45-50 minut při 175 °C.
6. Nakonec po upečení ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!