Říká se, že dobrý dort připravený s úsměvem utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na karamelový mokrý dort, je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Karamelový mokrý dort
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Poleva:
- 5 lžic cukru
- 700 ml mléka
- 3 lžíce rumu
Těsto – základ:
- 3 vejce
- 10 lžic cukru
- 12 lžic oleje
- 12 lžic mléka
- 12 lžic hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
Na zdobení a posypání:
- 60 g smetany ke šlehání v prášku
- strouhaná čokoláda
Jak budeme postupovat:
1. Poleva: Zkaramelizujte cukr, přilijte mléko – vařte na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí, poté nechejte trochu vychladnout a přilijte rum.
2. Těsto: V míse vyšlehejte rozklepnuté vejce s cukrem do pěny, přilijte olej a mléko – pokračujte ve šlehání. Nakonec přisypejte mouku, kakao a prášek do pečiva – vypracujte těsto a následně ho nalijte do vymazané a moukou vysypané formy o rozměrech 20 x 30 cm.
3. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 175 °C.
4. Z celkového množství polevy oddělte 200 ml, nechejte nejprve vychladnout na pokojovou teplotu, poté uložte do lednice a zbylou polevou přelijte mírně na vychladlý základ.
5. V míse vyšlehejte smetanu ke šlehání v prášku s 200 ml vychladlou polevou a natřete ji na zcela vychladlý základ.
6. Následně ozdobte strouhanou čokoládou a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!