Vosí hnízda s máslovým krémem – vánoční cukroví

Vosí hnízda jsou oblíbeným tradičním cukrovím, které svým vzhledem a chutí zaujme na první pohled i ochutnání. Jsou to malé, rumem vonící dezerty s bohatou máslovou náplní, obalené v piškotovém těstě a často servírované jako součást vánočního pečiva.

Zdroj: Petra Rašková Stříteská

Ingredience:

Na těsto:

  • 50 g piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g másla nebo Heru
  • Kakao podle chuti
  • Rum podle chuti

Na máslový krém:

  • 120 g másla
  • Vanilkový cukr podle chuti
  • Rum podle chuti

Postup:

1) Příprava těsta: Piškoty rozdrtíme na jemno a smícháme s moučkovým cukrem, máslem, kakaem a rumem. Zpracujeme v hladké těsto.

2) Plnění formiček: Připravené těsto plníme do speciálních formiček na vosí hnízda. Pokud formičky nemáme, můžeme těsto tvarovat ručně do podoby úlů.

3) Příprava krému: Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem a rumem do hladké pěny.

4) Plnění hnízd: Vyšlehaný krém používáme jako náplň. Naplníme jím těsto ve formičkách a na povrch přikládáme kousek piškotu, aby vytvořil základnu vosího hnízda.

5) Dokončení: Hotová vosí hnízda chladíme v lednici, aby se krém ztuhl a těsto přilnulo k piškotové základně.

Závěr

Vosí hnízda jsou lahodnou a dekorativní pochoutkou, která obohatí vánoční stůl nebo slavnostní setkání. Díky intenzivnímu aroma rumu a jemnému máslovému krému jsou symbolem slavnostních okamžiků.