Krok za krokem vám představíme skvělý recept na dezert s vanilkovým pudinkem, ořechy a kokosem. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného dezertu ocení všichni. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku. Jemný, křehký a neodolatelně chutný!
Dezert s vanilkovým pudinkem, ořechy a kokosem
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 5 vaječných bílků + špetka soli
- 5 žloutků + 180 g cukru
- 100 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 250 g mouky + 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaového prášku
Pudink:
- 800 ml mléka
- 80 g vanilkového pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu
- 2 lžíce cukru
Krém:
- 250 ml smetany
- 30 g vanilkového cukru nebo cukru
- 400 g zakysané smetany 30%
Na posypání:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g kokosu
- strouhaná čokoláda – podle chuti
Příprava pečení:
– pečení: 200 °C 30 minut na horním/spodním ohřeve
– průměr formy na pečení: 32 cm x 23 cm
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy dejte bílky a přidejte špetku soli – šlehejte do bílé pěny.
2. Do druhé mísy dejte žloutky a přisypte cukr – šlehejte, dokud nevytvoříte žloutkovou pěnu, pak postupně během šlehání přilévejte mléko a poté olej – společně vyšlehejte a ještě přisypejte mouku s práškem do pečiva – dobře promíchejte a nakonec přidejte vyšlehanou bílkovou pěnu – promíchejte.
3. Polovinu těsta rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a do druhé poloviny těsta nasypejte kakaový prášek – dobře promíchejte a rozetřete na první těsto. Následně pomocí špejle vytvarujte libovolné vzory.
4. Pudink: Do malé misky nasypte vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob a přilijte trochu mléka – promíchejte.
5. Zbylé mléko nalijte do hrnce na sporáku a přisypejte cukr – povařte a vlijte připravenou vanilkovou směs – dobře promíchejte – vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
6. Když je pudink uvařený, naneste ho na dvoubarevné těsto ve formě a pomocí špejle vytvarujte libovolné vzory.
7. Pecte v předehřáté troubě 30 minut na horním/spodním ohřevu při 200 °C.
8. Po upečení vyjměte plech z trouby, odstraňte pečicí papír a umístěte ho do obruče.
9. Do nádobky nalijte smetanu, přisypte vanilkový cukr nebo cukr – vyšlehejte, pak přendejte do misky a přidejte zakysanou smetanu – promíchejte.
10. Upečený dezert natřete krémem, pěkně ho rozetřete a uhlaďte, poté ho ozdobte plátky čerstvého kokosu, nasekanými vlašskými ořechy a strouhanou čokoládou.
11. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD: