Opět je před námi krásný víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na lahodný dezert s krémem a čokoládovou polevou si ihned zamilujete.
Jemné a křupavé těsto, které je pokryté jahodovým džemem doplňující o svěží vanilkový krém a čokoládovou křupavou polevu, je tým pravým. Sladkou tečku v podobě chutného dezertu ocení všichni. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Lahodný dezert s krémem a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Vanilkový krém:
- 160 g vanilkového pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu
- 1 l mléka
- 180 g cukru
- 250 g másla
Těsto:
- 10 vajec
- 200 g cukru
- 220 g hladké mouky
Impregnace:
- 500 ml vody
- 70 g cukru
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Na potíraní:
- 150 g jahodového džemu
Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády
- 50 ml smetany
- 30 g másla
Příprava k pečení:
– pečení: 180 °C po dobu 10 minut na horní/spodní ohřev
– průměr formy na pečení: 33 cm x 29 cm
Jak budeme postupovat:
1. Vanilkový krém: Do misky nasypejte vanilkový prášek nebo kukuřičný škrob, pak přilijte trochu mléka – zamíchejte a zbytek mléka nalijte do hrnce na sporáku – vařte na mírném ohni, pak přisypejte cukr – zamíchejte a přilijte vanilkovou směs – dobře zamíchejte a vařte do zhoustnutí. Po uvaření krém přendejte do mísy, nechejte trochu vychladnout a přikryjte fólií.
2. Těsto: Do mísy kuchyňského robotu vlijte rozklepnuté vejce a přisypte cukr – promíchejte dohladka a poté postupně přisypávejte mouku – důkladně promíchejte.
3. Těsto nalijte na 2 stejné plechy vyložené pečicím papírem o rozměrech 33 x 29 cm, pěkně je rozetřete a uhlaďte.
4. Pečte v předehřáté troubě 10 minut na horní/spodní ohřev při 180 °C.
5. Po upečení vyjměte plechy z trouby a nechejte těsta trochu vychladnout, jednou část těsta potřete jahodovým džemem a pak přikryjte druhým těstem.
6. Impregnace: Do hrnce na sporáku nalijte vodu a přisypejte cukr – vařte na mírném ohni a poté přilijte vyždímanou šťávu z 1/2 citronu – dobře promíchejte a po uvaření těsto lžící impregnujte.
7. V míse kuchyňského robotu šlehejte máslo – za stálého šlehání postupně přidávejte vychladlý krém, poté získaný krém rozetřete na jahodový džem a pěkně uhlaďte.
8. Čokoládová poleva: Do malé misky nalámejte čokoládu, přilijte smetanu a přidejte máslo – rozpusťte na paře nebo v mikrovlnné troubě, rozetřete ji na krém a uložte na 1 hodinu do lednice na ztuhnutí.
9. Lahodný dezert s krémem a čokoládovou polevou podávejte s láskou velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!