Ořechové květy: Vánoční cukroví

Vzpomínky na dětství často ožívají díky chutím a vůním, které jsme v minulosti zažívali. A co může být lépe připomínkou rodinných tradicí než recept na ořechové květy? Kombinace pečených a nepečených těst dává těmto drobným lahůdkám zvláštní texturu a chuť.

Zdroj: Irena Nováková

Ingredience:

Pro pečené těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 220 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce kakaa
  • Kůra z půlky citronu
  • 2 žloutky

Pro nepečené těsto:

  • 100 g moučkového cukru
  • 170 g másla
  • 150 g sušeného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 30 ml rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

1) Pečené těsto: Smíchejte všechny ingredience dohromady a vypracujte hladké těsto. Vyválejte a vykrájejte květy. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 10 minut nebo do zlatova.

2) Nepečené těsto: V míse smíchejte všechny ingredience dohromady a vypracujte hladké těsto.

3) Dokončení: Vezměte dva pečené květy a mezi ně vložte kousek nepečeného těsta, vše spojte pomocí rybízové marmelády. Jakmile jsou květy slepené, namočte je do čokolády a zdobte květinkou z marcipánu.

Irské čtyřlístky: Vánoční cukroví

Závěrem:

Ořechové květy jsou něčím, co si budete chtít užívat po celý rok. Nejenže vypadají nádherně, ale díky kombinaci dvou druhů těst nabízejí i nezapomenutelný chuťový zážitek. Ideální k vašemu odpolednímu čaji nebo kávě. Užijte si tento sváteční recept a šťastné a veselé svátky!