Potěšulky: Vánoční cukroví s nádechem kávy a čokolády

Když se blíží vánoce, všechny domácnosti začnou vonět směsí různých koření, ořechů a čokolády. Ale co když bychom přidali ještě jednu unikátní složku, která dodá našemu vánočnímu cukroví zvláštní twist? Představujeme Potěšulky – tradiční vánoční cukroví s nádechem kávy, které přinese radost na vaše vánoční stoly a zahřeje vaše srdce.

Zdroj: Irena Nováková

Ingredience:

Těsto:

  • 130 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky jemné instantní kávy
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 30 g smetany do kávy
  • 100g čokoláda na vaření
  • 50 g Omegy (nebo jiného ztuženého tuku)
  • 1 lžička instantní kávy
  • 20 g cukru

Postup:

1) V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, máslo, kakao, instantní kávu a žloutek a vypracujte hladké těsto.

2) Formujte malé tvary a dejte je péct na vymazaný plech v předehřáté troubě.

3) Mezitím připravte náplň: Ve vodní lázni rozehřejte Omegu (nebo jiný ztužený tuk), přidejte čokoládu, smetanu, kávu a cukr. Míchejte, dokud se vše nespojí v hladkou směs.

4) Nechte náplň vychladit, občas promíchejte.

5) Slepujte dvě kousky těsta náplní a nechte vychladit.

6) Na závěr můžete potěšulky polít čokoládou a ozdobit kapkou bílé čokolády a kuličkou červeného alginátového ovoce pro estetický efekt.

Závěrem:

Potěšulky nejenže vypadají skvěle, ale také chutnají božsky. Kombinace kávy a čokolády je něco, co si zamiluje každý gurmán. Ať už je připravujete pro svou rodinu, přátele nebo jako dárek, tato tradice bude vždy ceněna a milována všemi. Vychutnejte si je s šálkem horkého kakaového nápoje nebo kávy a nechte své smysly obdařit touto výjimečnou chutí Vánoc. Přejeme vám dobrý apetit a krásné svátky!