Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na si pěnivý ořechový krém si ihned zamilujete. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pěnivý ořechový krém
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
- 1 šálek cukru
- 1 šálek mléka
- 1/2 šálky rozpuštěného másla nebo oleje
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče nebo citronu
- 1 lžička soli
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
Krém:
- 5 dl mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 8 dkg moučkového cukru
- 20 dkg másla
Pěna:
- 2 dl smetany ke šlehání
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče nebo citronu
Na zdobení:
- strouhaná čokoláda
- mleté ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Do velké mísy nasypejte mouku, nasekané ořechy, přisypejte cukr, přilijte mléko, rozpuštěné máslo nebo olej, také přidejte rozšlehané vejce, vmíchejte nastrouhanou pomerančovou nebo citronovou kůru, dále přisypte sůl, prášek do pečiva a vanilkový cukr – dobře promíchejte a vytvořte těsto.
2. Připravte si formu na pečení, nalijte do ní těsto, pěkně ho uhlaďte a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud není pěkně zlatohnědé.
3. Mezitím do hrnce nalijte 4 dcl mléka a zbylé 1 dcl nalijte do malé misky a přisypejte k němu pudinkové prášky – promíchejte a vlijte do mléka v hrnci na sporáku, pak přisypte vanilkový cukr – vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
4. Jakmile je pudink uvařený, odstavte ho a do jiné mísy nasypejte moučkový cukr a přidejte máslo – vyšlehejte a postupně přidávejte do pudinku – šlehejte současně.
5. Vzniklý krém rozetřete na krásně upečené těsto a rovnoměrně ho uhlaďte.
6. Do jiné misky si nalijte smetanu ke šlehání – vyšlehejte ji a vmíchejte do ní nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru – pokračujte ve šlehání.
7. Získanou pěnu pěkně rozetřete na krém, uhlaďte ji a posypejte polovinou strouhané čokolády a polovinou mletých vlašských ořechů.
8. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!