Křehký koláč s hruškami a smetanovým tvarohem

Vstupte s námi do říše hruškového dortu se smetanovým tvarohem, který se rozplývá v ústech i na jazyku. Babčina kuchyně, které je velmi těžké odolat a je k nezaplacení. Tak neváhejte a pokračujte v poznávání tohoto nádherného koláče. Se šálkem skvělé kávy a čaje si budete připadat jako na obláčku. Jemný, křehký a lahodný!

Křehký koláč s hruškami a smetanovým tvarohem
Zdroj: www.culinar.ro

Křehký koláč s hruškami a smetanovým tvarohem

Porce: 25

Doba přípravy: 45 minut

Doba pečení: 40 minut

Náročnost : Střední

Výsledek: Nebíčko v ústech!

Co budeme potřebovat:

Ingredience na přípravu křehkého koláče s hruškami a smetanovým tvarohem:

Hrušková náplň:

  • 1 kg oloupaných hrušek
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce škrobové moučky/podle potřeby

Těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 125 g cukru
  • 25 g vanilkového cukru
  • 175 g rozpuštěného másla
  • špetka soli

Tvarohový krém:

  • 500 g čerstvého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 150 g měkké másla
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 2 vejce
  • 2 lžíce škrobu
Rozměr plechu na pečení 25 x 25 cm.

Jak budeme postupovat:

Způsob přípravy křehkého koláče s hruškami a smetanovým tvarohem:

1. Připravte si hrušky na hruškovo-smetanový tvarohový koláč, které očistěte od slupky a pecek a nakrájejte je na silné plátky.

2. Následné k nim do mísy přisypejte cukr a skořici – dobře promíchejte, poté je uložte na 20-30 minut do lednice, během této doby se cukr rozpustí a vytvoří sirup.

3. Podle toho, kolik sirupu se vytvoří, postupně přisypávejte škrob.

4. Těsto: Smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí, pak přilijte rozpuštěné máslo a přidejte špetku soli – intenzivně míchejte, dokud se nesjednotí. Vytvoříte pískové těsto připomínající drobenku.

5.Krém: Smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a měkkým máslem, přilijte esenci a poté přidejte rozklepnuté vejce – podle konzistence směsi přisypejte ještě škrob nebo krupici, aby byl šťavnatější, jelikož se jedná o čerstvý venkovský tvaroh.

6. Vymažte plech trochou másla a vysypte ho trochou mouky, pak 3/4 těsta rozetřete přímo do plechu rukama.

7. Na vzniklé těsto rozprostřete plátky hrušek, navrch naneste tvarohový krém a na něj navršte zbytek těsta – drobenku.

8. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C, nebo dokud koláč nezezlátne.

9. Po upečení nechejte koláč vychladnout a poprašte ho vanilkovým cukrem.

10. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a radostí.

Křehký koláč s hruškami a smetanovým tvarohem
Zdroj: www.culinar.ro

Přátelé přejeme Vám všem dobrou sladkou chuť!