Milí pekaři, dnes vám nabízíme křehký jablečný koláč, který se skvěle hodí k lahodné voňavé kávě nebo domácímu horkému čaji. Určitě si ho připravte a budete velmi překvapeni, jak je vynikající. Udělejte tento luxusní koláč pro své přátele a rodinu, budou ho milovat stejně jako vy. Rozplývá se v ústech i na jazyku!
Křehký jablečný koláč: Ideální recept pro odpolední kávu
Co budeme potřebovat:
Náplň:
- 1,5 kg jablek
- 100 g cukru
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička skořice
- 50 g strouhanky
- vanilková esence – podle chuti
Těsto:
- 250 ml minerální voda
- 150 ml oleje
- 150 g cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- vanilková esence – podle chuti
- 600 g mouky
- 3 g prášek do pečiva
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Omyjte a oloupejte 1,5 kg jablek, pak oloupaná jablka nastrouhejte na velkém struhadle.
2. Následně nastrouhaná jablka přendejte do cedníku a lžící silně stiskněte, abyste z jablek vymačkali šťávu.
3. Vymačkaná jablka přendejte na pánev a přisypejte cukr – promíchejte.
4. Povařte na mírném ohni asi 10 minut nebo dokud se šťáva z jablek nezredukuje.
5. Po uvaření vypněte oheň a přilijte citrónovou šťávu, přisypejte skořici, přidejte vanilkovou esenci a nasypejte strouhanku promíchejte dohladka.
6. Do misky si nalijte minerální vodu, přilijte olej, přisypejte cukr, dále přilijte citrónovou šťávu a přidejte vanilkovou esenci – míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
7. Následně přisypejte mouku s práškem do pečiva – ručně míchejte a hneťte dokud nevznikne pružné, nelepivé těsto.
8. Z těsta vytvořte kouli, dejte do mísy, pak přikryjte folií a uložte na 30 minut do lednice.
9. Těsto rozdělte na dvě stejné části. První polovinu těsta položte na pomoučenou pracovní plochu. Rozválejte nejprve rukama a poté válečkem, dokud nezískáte plát těsta o velikosti plechu.
10. Pak přeneste rozválený plát na plech vyložený pečicím papírem o velikosti 25 X 35 cm.
11. Potom na vrch rozprostřete rovnoměrné vrstvě nastrouhaná vychladlá jablíčka.
12. Druhý plát těsta položte do pánve na vrstvu jablek a propíchejte vidličkou.
13. Pečte v nevětrané troubě 1 hodinu při 180 °C.
14. Jablečný koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
15. Nakonec ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou jablíčkovou chuť!