Karamelizovaná sladkost, krásná podívaná a jedinečná chuť – to přináší náš recept na jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou. Tento koláč spojuje šťavnatá zkaramelizovaná jablíčka s jemným těstem, šlehačkou a skořicí, která ho krásně zdobí spolu s plátky jablíček do jedinečné harmonie chutí. Jemný, lahodný a rozplývající se v ústech! Takže neváhejte a pusťte se do přípravy!
Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačka
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 200 g studeného másla 82 % tuku
- 100 g vlašské ořechy
- 40 g smetana 30% tuku
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilková esence
Krém:
- 200 g cukr + 80 g škrobu
- 2 žloutky
- 500 ml mléka
- 1 lžička vanilková esence
- 250 g smetany 30 % tuku
Zkaramelizované jablíčka:
- 1 kg jablíček
- šťáva z 1 pomeranče
- 140 g cukru
- 40 g másla
- 80 g škrobu + 20 g cukru + 20 ml studená voda
- 2 lžičky skořice
Šlehačková vrstva:
- 500 ml smetana
- 50 g moučkový cukr
Zdobení:
- plátky jablíček
- mletá skořice
Jak budeme postupovat:
1. Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli, pak přidejte studené máslo – rukama míchejte, dokud nebudete mít pocit, že se máslo s moukou dobře spojilo.
2. Následně nadrobno nasekejte nožem vlašské ořechy a vsypejte je do směsi – těsto hněťte rukama 2-3 minuty.
3. Odděleně v malé misce smíchejte smetanu se žloutkem a s vanilkovou esencí a poté nalijte na těsto v míse – hněťte 3 minuty rukama, dokud nebude směs hladká.
4. Přeneste vypravované těsto na pracovní plochu a rozprostřete ho na pergamen – rukama vytvarujte těsto do velikosti pergamenu, také formy a přitlačte ho.
5. Těsto přikryjte fólií a dejte na 1 hodinu do lednice.
6. Po 1 hodině položte těsto s pergamenem do formy a propíchejte vidličkou po celé ploše.
7. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut při 180 °C.
8. Po upečení vyjměte formu z trouby a nechte těsto vychladnout.
9. V míse smíchejte metličkou cukr se škrobem, pak přidejte žloutek a přilijte mléko – dobře promíchejte.
10. Směs přelijte do hrnce – vařte na mírném ohni do ztuhnutí.
11. Když krém ztuhne, vypněte oheň, pak přidejte vanilkovou esenci – promíchejte. Potom krém přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií (aby se nevytvořila kůrka) a nechejte vychladnout a nakonec ho uložte na 2-3 hodiny do lednice.
Zdroj: ideideretete.net12. Potom vyjměte vanilkový krém z lednice a vmíchejte do něho smetanu – vyšlehejte trochu, dokud se opět nestane krémovým.
13. Vychladlé těsto potřete krémem a rovnoměrně zarovnejte – uložte do lednice.
14. Oloupejte 1 kg jablek a odstraňte jádřince, pak je nakrájejte na kostičky a přilijte šťávu z 1 pomeranče – promíchejte a nechejte stranou.
15. Do pánve nasypejte cukr a zkaramelizujte ho – míchejte dřevěnou nebo silikonovou lžící. Když cukr zkaramelizuje, přidejte máslo a poté ihned přidejte připravená jablíčka s pomerančovou šťávou – vařte na mírném až středním ohni asi 20 minut nebo dokud nejsou velmi měkká, občas promíchejte.
16. Když jsou jablka téměř hotová, smíchejte v míse škrob s cukrem, přilijte studenou vodu – promíchejte dohladka, poté nalijte na jablíčka a 2-3 minuty míchejte.
17. Potom odstavte z ohne a nasypete skořicí – znovu promíchejte a nechejte důkladně vychladnout.
18. Zkaramelizované jablíčka naneste na vanilkový krém a rovnoměrně vyrovnejte stěrkou.
19. Ve velké míse smíchejte studenou smetanu ke šlehání z lednice s cukrem – šlehejte při vysokých otáčkách do tuha, pak vyšlehanou smetanu naneste na zkaramelizované jablíčka ve formě a rovnoměrně ji zarovnejte.
20. Formu položte do lednice na 4-5 hodin (ideálně přes noc).
21. Potom koláč rozdělte na rovnoměrné čtverce a ozdobte plátky jablek a posypejte mletou skořicí.
22. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou sladkou chuť!