6Přijde k vám návštěva a vy ji chcete pohostit vynikajícím, lahodným a velmi chutným koláčem. Tento recept na křehký a lahodný koláč je tedy tím správným řešením. Nečekejte ani minutu a pusťte se do pečení. Zamilujete si ho vy aj Vaši blízci!
Co budeme potřebovat:
Nálev:
- 3 jablka
- 200 ml vody
- 200 g cukru
- 100 ml citronové šťávy
Jablečné těsto:
- 3 vejce
- 120 g cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- 100 ml oleje
- 150 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 14 g prášku do pečiva
- 1 nakrájené jablko
K posypu:
- vanilkový cukr
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Jablka očistěte, vydlabejte střed a nakrájejte je na půlměsíčky.
2. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a zamíchejte. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte.
3. Jablíčka v míse zalijte nálevem. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
4. Po 30 minutách odstraňte fólii a přendejte jablíčka na talíř.
5. Vejce, cukr a nastrouhanou citronovou kůru dejte do mísy a promíchejte metličkou. Za stálého míchání přidejte olej, pak mléko, mouku, prosátý prášek do pečiva a stále míchejte.
6. Vypracujte směs těsta, do kterého přidejte nakrájené jablíčko a promíchejte.
7. Těsto nalijte do zapékací misky a pěkně ho rozetřete.
8. Jablíčka osušte, srolujte do tvaru růže a položte pěkně vedle sebe na těsto v misce.
9. Posypte je vanilkovým cukrem.
10. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C.
11. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby.
12. Nakonec ho posypte moučkovým cukrem.
13. Podávejte ho s láskou a skvělou chutí.