Bydlení u moře na úvěr? Jde to, ale má to háček

Sníte o chatě v Rakousku v Alpách nebo o apartmánu někde u moře? Možná byste chtěli v zahraničí dokonce bydlet. A kdo vlastně občas ne, že? Pořídit si nemovitost v cizině není nemožné, a dokonce lze na ni získat i úvěr. Má to ovšem nějaký ten háček.

Zdroj: pexels.com

Jak si půjčit na bydlení v zahraničí?

Existuje hned několik typů úvěrů na bydlení, které můžete pro pořízení nemovitosti využít.

  1. Hypotéka nebo úvěr přímo v zemi, kde chcete novou domácnost pořizovat
  2. Hypotéka z banky v ČR
  3. Americká hypotéka od nebankovní společnosti

Samozřejmě nejideálnější situace nastává ve chvíli, kdy si můžete koupit dům či byt sami ze svých prostředků. To se ovšem v praxi děje jen málokdy. Proto si lidé berou některý ze zmíněných úvěrů, aby si mohli splnit svůj sen. Pokud se nechystáte v cizině usadit natrvalo, můžete si nemovitost pořídit na investici a část sezony pronajímat. Nejen, že vyděláte na splátku, ale zároveň možná něco zůstane i vám.

1. Hypotéka v zahraničí

Jednou z možností je hypotéka v zemi, kde si chcete pořídit nové bydlení. Výhodou je, že vše vyřídíte na jednom místě, ručíte nemovitostí, kterou kupujete a možná získáte i zajímavý kurz. Na druhou stranu mohou být podmínky získání mnohem náročnější a poplatky vyšší. Někde vyžadují prokázat se bankovní historií v dané zemi a samozřejmě různé státy mají odlišné daně za pořízení nemovitosti. Proto si předem vše pečlivě nastudujte a porovnejte všechny varianty mezi s sebou. Jinak byste mohli být nemile zaskočeni.

Pozor na to, že často musí zájemce o hypotéku místní bance prokázat, že jeho centrum společenského zájmu v dané zemi existuje, má tam tedy nějakou vazbu. Buď v ní trvale žije s rodinou nebo pracuje. Některé banky si také účtují rizikovou přirážku u cizinců.

2. Hypotéka v ČR

Hypotéku na pořízení zahraniční nemovitosti vám v Česku nedá každá banka. Přesto si jich několik již všimlo, že lidé mají čím dál větší zájem o něco takového. Podmínky pro vás budou pravděpodobně lepší, a i vyřízení jednodušší. V Česku poskytují hypotéku na nemovitost v zahraničí například banky Air Bank nebo ČSOB, případně mBank se svou investiční hypotékou. Má to ovšem určitá pravidla, jako ručení jinou nemovitostí na území České republiky nebo předložení kupní smlouvy na nemovitost v zahraničí. Získat pak můžete hypotéku až do 80 procent hodnoty zástavy.

Z nevýhod je důležité zmínit, často získáte hypotéku do zahraničí jen na stavby, které už stojí nebo se právě staví. Tato varianta ale patří k nejvýhodnějším, protože podmínky máte jasně dané a nemusíte se bát, že vás doběhne špatná znalost zákonů a nařízení v zahraničí. Dostanete také lepší úrok, dlouhou dobu splácení a dostatečně velkou částku.

Měli byste vědět: Oproti klasické hypotéce nelze u tohoto produktu odpočítávat úroky z daní, protože neslouží k financování bytových potřeb v ČR.

3. Americká hypotéka jako jednoduché řešení

Americká hypotéka je neúčelový úvěr na bydlení, který nabízí hlavně nebankovní společnosti. Největší její výhodou je především to, že ji můžete využít na cokoliv. Tedy, kdybyste si koupi apartmánu u moře rozmysleli a koupili si například auto, nikdo to řešit nebude. Stále platí ručení nemovitostí, proto získáte nižší úrok než u jiných úvěrů.. Přesto bývají vyšší oproti klasické hypotéce. Ručit musíte stále nemovitostí v České republice a výše půjčky obvykle není tak vysoká.

Neúčelovou hypotéku nabízí i většina bank v České republice. Klasicky jde o úvěr do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti s maximální splatností 20 let. Je tedy o něco menší než běžně, proto počítejte s vyšší splátkou.

Nemovitost v zahraničí ano nebo ne?

Chcete v cizině bydlet nebo se tam alespoň zdržovat velkou část roku? Pak je koupě nějaké nemovitosti dobrou volbou. Vybavíte si dům či apartmán podle sebe, máte možnost jej využívat, jak chcete a klidně třeba i se širší rodinou a vzájemně se podělit o náklady.

Vlastnit dům či byt v cizině s sebou nese nemalé výdaje. Na začátku je samotné pořízení. Tržní cena se liší podle atraktivity lokality, polohy, dispozice, typu, vybavení, výměry či technického stavu. Další jsou pravidelné výdaje. Musíte platit energie, služby a možná i někoho, kdo se vám o nemovitost postará, když tam zrovna netrávíte čas. Při pravidelném pronájmu potřebujete i nějakého správce.

Odstěhovat se do ciziny, a dokonce do vlastního není dnes zase až tak složité a rozhodně ne nemožné. Chce to trochu hledání a šetření a zároveň hodně odvahy. Financovat svůj sen pak můžete výhodnou půjčkou, ať už to bude americká hypotéka, hypotéka v ČR nebo v zahraničí.