Recept na žampiónovou omáčku s houskovým knedlíkem

Jestli jste někdy snili o návratu do náruče komfortní domácí kuchyně, pak je žampionová omáčka něco jako objetí ve formě jídla. Tento recept vám ukáže, jak si vytvořit krémovou, aromatickou a bohatě chutnou omáčku, která je ideální k houskovým knedlíkům, těstovinám nebo dokonce noky. Ačkolvak recept nepoužívá lesní houby, výsledek je stejně oslňující.

Zdroj: Petr Gurmán Boublík
Co budeme potřebovat:
  • česnek: 3 stroužek
  • cibule: 2 ks
  • citron: 1/2 ks
  • kmín drcený: 1 lžíce
  • libeček: 1 hrst
  • pepř černý drcený: min 1 špetka
  • smetana 33%: 200 ml
  • sůl: min 1 špetka
  • vývar kuřecí: 1.5 l
  • žampiony: 800 g

Na smažení:

  • máslo: 100 g

Na zahuštění:

  • máslová jíška: min 5 lžíce

Vyzkoušejte také – skvělý recept na domácí houskový knedlík


Jak budeme postupovat:

Cibuli si nakrájíme nadrobno.

V hrnci rozpálíme máslo a přisypeme nakrájenou cibuli. Za občasného míchání smažíme do polohněda.

Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky. Já je krájel na silnější, jelikož je to pak v omáčce víc vidět a cítit.

K osmahlé cibuli přihodíme žampiony a zamícháme. Žampionů je hodně, tak můžete do hrnce přidat část, smažením zmenšit objem a přidat zbytek.

Hned se žampiony přidáme šťávu z půlky citronu. Za občasné míchání smažíme, dokud se nevypaří všechna voda, kterou žampiony pustí.

Mezitím si nakrájíme česnek nadrobno. Před krájením ho zmáčkneme nožem, aby pustil více chuti.

K žampionům přidáme kmín.

A přidáme nakrájený česnek. Zamícháme a za občasného míchání smažíme 3 minuty.

Do hrnce přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou přivedeme k varu.

Mezitím si můžeme připravit jíšku (máslo, hladká mouka)

Omáčku pomocí jíšky zahustíme. Za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut.

Mezitím si nakrájíme libeček nadrobno.

Do provařené omáčky nalijeme smetanu, zamícháme a přivedeme k varu.

Nakonec přidáme nakrájený libeček, zamícháme a vypneme plotnu.