Pečená vepřová žebra s bramborovou kaší

Pečená vepřová žebra jsou jedním z těch pokrmů, které dokážou spojit celou rodinu u jednoho stolu. Jsou levné, jednoduché na přípravu, a co je nejdůležitější, fantasticky chutné. V tomto receptu je klíčovým prvkem marináda, která žebříku dodá charakteristickou chuť a aroma. Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši a dušenou zeleninu, ale možnosti jsou prakticky neomezené.

Zdroj: Petr Gurmán Boublík
Co budeme potřebovat:
  • vepřová žebra: 1.5 kg
  • sůl: min 1 špetka
  • pepř černý drcený: min 1 špetka

Marináda:

  • česnek sušený mletý: 1 lžička
  • cukr třtinový: 5 lžíce
  • hořčice plnotučná: 5 lžíce
  • med: 5 lžíce
  • ocet kvasný jablečný: 10 lžíce
  • paprika mletá sladká uzená: 1 lžíce
  • rajský protlak: 5 lžíce
  • sojová omáčka: 3 lžíce
  • worchestrová omáčka: 3 lžíce

Jak budeme postupovat:

1) Všechny ingredience na marinádu smícháme v rendlíku a pomalu přivedeme k varu. Minutu provaříme a vypneme.

2) Žebra omyjeme, osušíme a osolíme a opepříme. Rukama vmasírujeme koření do masa.

3) Na žebra nalijeme ještě teplou marinádu a důkladně potřeme. Přikryjeme fólií a necháme v lednici přes noc marinovat.

4) Druhý den žebra (i s marinádou) přesuneme do pekáče a necháme dosáhnout pokojové teploty. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C po dobu cca 100 minut. Během pečení žebra obrátíme.