Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na zapečené maso se zeleninou a sýrem. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře.
Zapečené maso se zeleninou a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 600 g maso – vepřové, hovězí
- sůl, mletý černý pepř, bylinky a koření – podle chuti
Omáčka:
- 300 g zakysaná smetana
- 1 lžíce mouky
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř – podle chuti
Ostatní:
- 200 g cibule
- olej – na smažení
- 800 g brambor
- 1 rajče
- 150 g sýra – na posypání
Na zdobení:
- bylinky – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Maso nakrájejte na tenké plátky a posypejte ho solí, černým pepřem, bylinky a koření – podle chuti, pomasírujte rukama, aby se koření vstřebalo – marinujte ho.
2. Smíchejte zakysanou smetanu s moukou, utřeným česnekem a černým pepřem.
3. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a brambory na středně silná kolečka.
4. Vymažte plech rostlinným olejem, rozložte vrstvu brambor, posypte solí a černým pepřem, pak potřete omáčkou ze zakysané smetany pomocí štětce a poté na ně položte vrstvu masa a přikryjte cibulí.
5. Následně rozložte další vrstvu brambor, potřete znovu omáčkou ze zakysané smetany, pak rozprostřete vrstvu cibule a naaranžujte nakrájená rajčata na kolečka, které potřete zbytkem omáčky ze zakysané smetany, následně zakryjte plech na pečení alobalem a pečte 1 hodinu nebo o něco déle při 180 °C.
6. Po 1 hodině otevřete troubu a vrch posypejte strouhaným sýrem, čim více sýra tým lépe a pečte dalších 15 minut při 200 °C.
7. Podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!