Mleté maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem na obalené brambory v mletém mase zapečené s lahodou omáčkou. Příprava tohoto skvělého jednoduchého jídla vám zabere jen několik minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Obalené brambory v mletém mase zapečené s lahodou omáčkou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 10 malých nebo středních brambor
- 500 g mleté maso
- 1 cibule
- sůl – podle chuti
- mletý černý pepř – podle chuti
- koření na mleté maso – podle chuti
- 1 vejce
- zelenina – podle chuti
- bylinky – podle chuti
Ostatní:
- 3 lžíce strouhanky – na obalování
- olej – na smažení
- sýr – na posypání
Omáčka:
- 4 lžičky rajčatový protlak + voda
Na zdobení:
- jarní zelená cibulka/čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Malé brambory uvařte do poloměkka, pak je zchlaďte a oloupejte.
2. Mleté maso v míse dochuťte nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou cibulí, solí, mletým černým pepřem a různým kořením podle chuti.
3. Následně do něho přidejte rozklepnuté vejce, nadrobno nakrájenou zeleninu podle chuti a dochuťte bylinkami – dobře promíchejte, dokud není zcela jednotné. Mleté maso můžete také rozšlehat, aby dobře drželo tvar.
4. Každou bramboru obalte ve směsích mletého masa. Pokud chcete, aby měl bramborák chutnou kůrku, můžete ho obalit ve také ve strouhance.
5. Formu na pečení vymažte olejem, položte do ní kuličky a zalijte je rajčatovým protlakem zředěný s vodou a na okrajcích naaranžujte kolečka brambor.
6. Pečte v předehřáté troubě 30-40 minut při 180 °C.
7. Po uplynutí doby pečení vyjměte formu z trouby a posypejte strouhaným sýre, čim více sýra tým lépe a pečte dalších 5 minut při 180 °C.
8. Nakonec masové kuličky ozdobte jarní zelenou cibulkou/čerstvou petrželkou a podávejte je s vařenou rýží, těstovinami… a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!