Vstupte do světa kulinářského mistrovství a objevte umění vytváření lahodných marinovaných zelených rajčátek. S naším podrobným průvodcem krok za krokem se stanete pravým odborníkem na tento tradiční dobrodružný recept. Učení se, jak dělat své vlastní marinované zelené rajčátka, je nejen ohromně zábavné, ale také vám umožní vytvořit si delikatesu, kterou můžete na zimu uchovat. Připravte se na cestu za chuťovými výšinami a vytvořte si úžasné marinované zelené rajčátko dle našeho kouzelného průvodce!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí marinovaná zelená rajčátka
Co budeme potřebovat:
Pro čtyři 3l sklenice:
- 8 kg velkých zelených rajčat
- 100 g čerstvé petrželky
- 30 g sušeného kopru
- voda – na zalití
V každé 3l sklenici:
- snítky čerstvé petrželky
- 6 stroužků česneku – 3+3
- 10 zrnek černého pepře – 5+5
- 2 jalovcové bobule
- 4 bobkové listy 2+2
- trochu sušeného kopru
- 2 lžíce jedlé soli – (celkem 8 lžic – na 4 sklenice o objemu 3 litry)
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce 9% stolního octa
Jak budeme postupovat:
1. Do každé sterilizované 3l sklenice vložte několik snítek petrželky, 3 stroužky česneku -rozkrojené na poloviny, 5 zrnek černého pepře, 2 bobule jalovce, 2 bobkové listy a trochu sušeného kopru.
2. Dobře umytá zelená rajčátka nakrájejte na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti) a odstraňte slupky. Vložte je do připravených sklenic a naplňte je do poloviny.
3. Do každé sklenice přidejte ještě 3-4 snítky petrželky, trochu sušeného kopru a 3 stroužky česneku, rozkrojené na poloviny.
4. Pokračujte ve vkládání půlek nebo čtvrtek rajčat, dokud nebudou zcela naplněny. Nakonec do každé sklenice přidejte 1-2 snítky petrželky, trochu sušeného kopru a 5 zrnek černého pepře.
5. Sklenice naplňte vroucí vodou, pak je přikryjte sterilizovanými víčky a nechte 20 minut napařovat.
6. Potom slijte vodu ze sklenic zpět do hrnce a přiveďte ji zpět k bodu varu. Nalijte do sklenic, přiklopte víčky a nechte 30 minut zapařit.
7. Slijte vodu ze sklenic do hrnce a znovu ji přiveďte k varu, přisypejte sůl – míchejte a počkejte, až se nálev začne vařit (sůl by se měla zcela rozpustit).
8. Mezitím přisypejte do sklenic cukr a přilijte ocet, poté je naplňte vroucím nálevem, přikryjte je víčky a pevně je uzavřete.
9. Nádobky – sklenice otočte dnem vzhůru a přikryjte je teplou přikrývkou, dokud zcela nevychladnou a uložte je na skladovací místo.
Dobrou chuť přátelé!