Vítejte u receptu na lahodný ořechový dort s čokoládovým krémem doprovázený jemným šlehačkovým krémem. Tato vynikající sladká kombinace vás zavede do světa bohatých ořechových chutí, které se nádherně snoubí s hladkým a působivým čokoládovým a šlehačkovým krémem. Jemně se rozplývá v ústech i na jazyku!
Lahodný ořechový dort s čokoládovým a šlehačkovým krémem
Těsto:
- 6 vejce
- špetka soli
- 80 g cukru
- 100 g nasekané vlašské ořechy
- 60 g hladká mouka
- 1 lžíce prášek do pečiva
Krém:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- špetka soli
- 120 g kukuřičný škrob
- 1 litr mléka
- 180 g másla
- 100 g čokoláda
- 2 lžíce kakaa
- 100 g lískové oříšky
- 10 g vanilkový cukr
- 300 ml smetana 33%
- 50 g moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy si rozklepněte vejce a přisypejte sůl – šlehejte mixérem dohladka, pak přisypte cukr – šlehejte do nadýchané pěny, pak přidejte lískové oříšky, vmíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva – šlehejte metličkou.
2. Výsledné těsto nalijte do máslem vymazané zapékací formy a pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
3. Krém: V hrnci smíchejte cukr s vejci a solí, přisypte škrob a postupně přilévejte mléko – míchejte a vařte na mírném ohni do zhoustnutí, poté přidejte máslo a počkejte, až se zcela rozpustí – všechny ingredience důkladně promíchejte a po uvaření odstavte z ohně a směs rozdělte na 2 části.
4. Do jedné části krému dejte čokoládu, vmíchejte kakao a drcené lískové oříšky – promíchejte a získáte čokoládovou směs.
5. Do druhé části krému přisypte pouze vanilkový cukr – promíchejte.
6. Upečené těsto rozdělte na 2 části a spodní část těsta potřete čokoládovým krémem, poté přikryjte druhou částí těsta, potřete obyčejným krémem a uložte na několik minut do lednice.
7. Smetanu ke šlehání nalijte do mísy, přisypejte moučkový cukr – vyšlehejte do tuha.
8. Hotovým krémem ozdobte koláč a uložte ho na 4 hodiny do lednice.
9. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!