Připravte se na zážitek, který vás vrátí do chutí vašich dětských let. Náš jednoduchý jablečný koláč se strouhaných jablek je jako kouzlem z babiččiny kuchyně. Přestože se jedná o recept s několika málo ingrediencemi, jeho chuťový výsledek je naprosto kouzelný. Připravte se na chvíle radosti, které vám připomenou pravé domácí pohodlí a vůni láskyplných vzpomínek – Babiččina kuchyně, plná lásky, vůně a krásných chvil strávených v kuchyni.
Nastrouhaný jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 480 g mouky
- 2 lžičky prášek do pečiva
- 200 g másla
- 120 g cukru
- 8 g vanilkový cukr
- 2,5 lžíce zakysaná smetana
- 3 žloutky
Jablíčka:
- 1 kg jablíčka
- 0,5 lžičky skořice
- 120 g cukru
Ostatní:
- ořechy
- moučkový cukr – na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně vmíchejte máslo, dokud se nevytvoří drobky.
2. Do vzniklého těsta nasypejte obyčejný a vanilkový cukr, poté nalijte zakysanou smetanu a přidejte žloutky – těsto uhněťte a vytvarujte jednu společnou hrudku.
3. Oddělte 1/3 z celkového množství těsta, menší část těsta uložte na hodinu do chladu, poté stůl pokryjte pergamenem a většinu těsta rozválejte na papíře. Těsto by mělo být silné několik mm.
4. Připravte jsi formu na pečení a rozprostřete do něj cesto na dno i boky a uložte do lednice.
5. Jablíčka zbavte slupky a nakrájejte je na středně hrubém struhadle, pak je posypejte skořicí a krystalovým cukrem – důkladně promíchejte.
6. Ořechy nasekejte v mixéru a posypejte jimi těsto na dně formy. Poté na vrstvu ořechů rozložte jablečnou náplň a povrch zarovnejte.
7. Na náplň nastrouhejte na hrubém struhadle zmrzlou malou hrudku těsta.
8. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 180 °C.
9. Po upečení ho ještě posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!